Sabtu, 16 Jun 2018

Menteri: Sayur, daging 30-50% lebih murah selepas 0% GST

 
Menteri pertanian dan industri asas tani itu berkata, beliau mendapat laporan mengenai kejatuhan harga secara ketara selepas 0% GST.


Salahuddin Ayub berkata, harga sayur jatuh sebanyak 50%.


PUTRAJAYA: Harga sayur dan daging merosot secara ketara selepas 0% cukai barang dan perkhidmatan (GST) dikuatkuasakan mulai 1 Jun lalu, kata menteri pertanian dan industri asas tani.

Salahuddin Ayub berkata, ia mungkin mengambil sedikit masa untuk harga barang dan perkhidmatan lain dikurangkan.

“Harga sayur jatuh sebanyak 50%, manakala harga ternakan dan daging, seperti daging turut berkurangan.

“Saya diberitahu anda boleh beli ayam pada harga RM5 atau RM6 setiap kilogram. Daging boleh dibeli pada harga RM30 hingga RM33, tetapi batang pinang lebih mahal,” katanya pada Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Perdana Menteri dan Jemaah Menteri di Seri Perdana, hari ini.
Salahuddin mendapati harga barang keperluan jatuh 30 hingga 50%.

Ditanya jika harga itu akan kekal selepas cukai jualan dan perkhidmatan (SST) dikuatkuasakan 1 September ini, katanya, kementerian itu akan mewujudkan mekanisme supaya harga kekal rendah.

“Kami boleh berbuat demikian jika kami boleh menguruskan bekalan dan permintaan barang itu dengan baik.

“SST perlu dilaksanakan dengan baik. Kementerian akan memastikan daya saing dalam harga barang keperluan dan kawalan dalam bekalan serta permintaan.

“Dengan cara ini, harga barang keperluan boleh kekal mampu.”

Tiada ulasan: