Khamis, 28 Februari 2019

Peguam mahu cabar prosiding hina mahkamah peguam negara

MALAYSIAKINI

   
Peguam Arun Kasi berkata beliau akan mencabar prosiding menghina mahkamah yang mahu dimulakan Peguam Negara Tommy Thomas terhadapnya.

Kenyataan itu dibuat setelah Mahkamah Persekutuan semalam membenarkan permohonan Thomas untuk memulakan prosiding itu kerana mengeluarkan kenyataan berkaitan suatu penghakiman mahkamah.

Mempertahankan diri, Arun berkata kenyataannya adalah kritikan yang wajar.

“Saya sentiasa memegang prinsip kebenaran dan keadilan tanpa takut atau memihak,” katanya.

Mahkamah Persekutuan semalam membenarkan permohonan ex-parte (sebelah pihak) Thomas untuk memulakan prosiding menghina mahkamah terhadap Arun yang didakwa mengkritik prosiding dan keputusan satu kes mahkamah.

Hakim Ramly Ali, yang mempengerusikan sidang panel tiga hakim, membenarkan Thomas memulakan prosiding terhadap Arun, yang dalam dua artikel dalam portal Aliran, didakwa mengkritik afidavit Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Dr Abdul Hamid Abu Backer mengenai dakwaan salah laku hakim.

Tulisan itu bertajuk “How a dissenting judgment sparked a major judicial crisis“ (Bagaimana satu keputusan menentang mencetuskan krisis kehakiman) bertarikh 16 Feb 2019, dan “Tommy Thomas must look into arbitration centre that sparked judicial crisis” (Tommy Thomas perlu menyiasat pusat arbirasi yang mencetuskan skandal kehakiman) bertarikh 22 Feb 2019.

Tiada ulasan: