Khamis, 7 Oktober 2021

KKM buat penilaian risiko sebelum buka sempadan negara – PM

MALAYIA POST

KKM buat penilaian risiko sebelum buka sempadan negara – PM

PENILAIAN risiko semasa jangkitan Covid-19 di dalam negara akan dibuat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebelum sempadan negara dibuka, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menurutnya, selain itu KKM juga akan mengambil kira maklumat situasi Covid-19 dari negara asal pengembara sebelum membenarkan kemasukan pengembara dari negara yang berkenaan.

Beliau berkata, kemasukan warganegara dan warga asing seperti pelajar, diplomat, golongan professional serta pelabur asing telahpun mula dibenarkan bermula pada Jun 2020 semasa Fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan ketika itu.

“Walaubagaimanapun, kebenaran masuk ini adalah tertakluk kepada Prosedur Operasi Standard (SOP) dan syarat-syarat yang telah ditetapkan termasuklah keperluan menjalani kuarantin wajib di pusat-pusat kuarantin yang telah disediakan.

“Di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN), Kerajaan sentiasa menambah baik SOP berkaitan perkara ini, dan bermula 12 Ogos lalu, pengembara warganegara dan bukan warganegara yang telah menerima imunisasi lengkap boleh membuat permohonan untuk menjalani kuarantin wajib di rumah atau tempat kediaman.

“Namun, kebenaran ini hanya boleh diberikan tertakluk kepada penilaian risiko oleh pihak KKM dan pemohon masih perlu menjalani ujian saringan Covid-19 sebelum diberikan kebenaran tersebut,” katanya di Dewan Negara, hari ini.

Beliau menjawab pertanyaan lisan Datuk Razali Idris (Bersatu-Marang) berkenaan persediaan Malaysia membuka pintu sempadan negara sebaik kadar kes harian Covid-19 berkurangan.

Ismail Sabri berkata, persediaan melalui garis panduan terperinci serta penilaian risiko oleh KKM akan dijalankan terhadap setiap pengembara berdasarkan kepada permohonan untuk kuarantin di rumah atau tempat kediaman.

Katanya, kerajaan sentiasa memberikan keutamaan terhadap pematuhan SOP, meningkatkan penerapan amalan kawalan kesihatan awam dan penekanan kepentingan suntikan imunisasi kepada seluruh rakyat Malaysia.

“Secara keseluruhannya, pelbagai persediaan serta kelonggaran yang diberikan dibuat secara berhati-hati dengan mengambil kira perkembangan di seluruh dunia dan juga keutamaan untuk pemulihan ekonomi,” katanya. – Malaysiapost

Tiada ulasan: