Sabtu, 30 Oktober 2021

Bajet 2022 paling aman tanpa jeritan pembangkang, dijangka lulus mudah


Pembentangan Bajet 2022 kali ini dibawah Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob merupakan yang paling aman tanpa sebarang jeritan pembangkang yang sering mencetuskan kekecohan sebelum ini di Parlimen.

Berbeza dengan pembentangan sebelum ini, reaksi pemimpin sebelah pembangkang yang selalunya cepat mengeluarkan kritikan dan kecaman terhadap kerajaan juga tidak lagi kedengaran, malah status media sosial Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini berjawatan setaraf Menteri juga tidak kedengaran.

Berbeza dengan Anwar sebelum ini yang tidak berjawatan setara dengan Menteri, tiada lagi kritikan atau cemuhan terhadap kerajaan mungkin kerana sudah mendapat habuan hasil daripada persefahaman dengan kerajaan.

Untuk rekod, Anwar paling banyak mengkritik dan memberikan buah fikiran sama ada dalam media sosial atau ceramah-ceramah politik kini nampaknya lebih tunduk da berlembut dengan kerajaan pimpinan UMNO diterajui Ismail Sabri.

Pada 11 Oktober, Ismail Sabri menyerahkan surat pengesahan untuk menaik taraf Pejabat Ketua Pembangkang menjadi setaraf dengan Pejabat Menteri, ia bermakna Anwar juga mendapat elaun dan keistimewaan sama dengan seorang Menteri Kabinet.

Tawaran sama sebelum ini dibuat oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa kerajaan Perikatan Nasional (PN) memerintah tetapi ditolak Anwar dengan berlagaknya atas alasan terhina jika menerima tawaran itu.

Kerajaan dan blok pembangkang, Pakatan Harapan (PH) menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) pada 13 September lalu yang menyaksikan kedua-dua pihak mencapai persefahaman dalam beberapa aspek bagi mencapai kestabilan politik dalam negara.

Melalui MOU itu kerajaan menjanjikan beberapa pembaharuan termasuk reformasi Parlimen, Undi18, had jawatan seseorang PM dan kebebasan badan kehakiman.

Sebagai balasan, PH – yang menjadi blok pembangkang terbesar di Dewan Rakyat – akan menyokong atau berkecuali dalam undian Bajet 2022 dan undang-undang perbekalan atau kewangan berkaitan dengannya.

Mengambil kira keadaan dan senario yang tenang semasa pembentangan Bajet 2022 semalam, kerajaan diterajui Ismail Sabri dijangka tidak bermasalah untuk meluluskan peruntukan belanjawan yang akan dibahas di setiap peringkat kementerian selepas ini.

Walaupun kritikan terhadap Ismail Sabri semakin kuat terhadap layanan yang istimewa melibatkan Kluster Mahkamah sehingga pasport pun sudah dipulangkan, pembangkang nampaknya tidak mengkritik mahu pun mempersoalkan tindak tanduk kerajaan diterajui UMNO ketika ini.

Malah, PH juga sanggup menerima kemasukkan dua pemimpin UMNO yang menjadi punca krisis politik di Melaka untuk bertanding atas tiket mereka, ia sekaligus mencerminkan kejayaan MOU yang dimerterai antara kerajaan dan PH.

Bajet 2022 bertema “Keluarga Malaysia, Makmur Sejahtera” yang dibentang Menteri Kewangan Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz semalam adalah terbesar dalam sejarah negara yang bernilai RM332.1 bilion.

Peruntukan itu lebih tinggi RM10 bilion (8.59%) berbanding belanjawan bagi 2021.

Untuk rekod, Bajet 2021 yang dibentang kerajaan Perikatan Nasional (PN) bernilai RM314.8 bilion (disemak semula).

Pembentangan Bajet kali ini yang kedua oleh kerajaan semasa berdepan cabaran pandemik Covid-19 dan adalah yang pertama dibawah kerajaan baharu yang dipimpin Ismail Sabri.

Tiada ulasan: