Jumaat, 29 Oktober 2021

UMNO ugut PAS guna logo sendiri, tak jadi lantik Najib pengarah PRN


PAS perlu menggunakan logo sendiri dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan bukannya logo Perikatan Nasional (PN), ia syarat yang diletakkan UMNO kepada PAS selepas Mesyuarat Majlis Tertingginya malam ini.

Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata PAS perlu menggunakan logonya sendiri sebagai mematuhi semangat Muafakat Nasional (MN) dan digesa tunduk kepada syarat itu jika tidak mahu berlaku pertembungan sesama sendiri dalam PRN nanti.

“Asas persefahaman dengan PAS berpandukan kepada prinsip bahawa PAS menggunakan lambang partinya sendiri selaras dengan semangat dan ketetapan Jawatankuasa Induk Muafakat Nasional dalam mesyuarat pada 19 Oktober dan 18 November 2020.

“Ini adalah untuk mengelakkan pertembungan sesama sendiri dan pada masa yang sama mengekalkan penggunaan lambang parti masing-masing dalam pilihan raya,” katanya dalam kenyataan media malam ini.

UMNO malam ini mengadakan mesyuarat bagi memuktamadkan kerjasama dengan PAS dan Bersatu.

Bagaimanapun, Ahmad tidak menjelaskan berhubung pendiriannya melibatkan Bersatu dalam PRN Melaka kali ini.

Dalam pada itu, Ahmad juga berkata mandat diberikan Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Timbalan Presiden Datuk Seri Mohamad Hasan dan Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk memuktamadkan sebarang keputusan berkaitan pilihan raya.

Selain itu, Ahmad juga menegaskan hasrat UMNO untuk meneruskan persefahaman dengan PAS sahaja selaras dengan ketetapan Perhimpunan Agung UMNO 2020 lalu.

Bagi menghadapi PRN Melaka, UMNO juga mengumumkan Timbalan Presidennya sebagai Pengarah Pilihan Raya Negeri Melaka.

Pendirian tersebut dilihat bertentangan dengan pengumuman Zahid sebelum ini yang mahu bekas PM Datuk Seri Najib Razak untuk mengetuai kempen PRN Melaka.

Zahid sebelum ini mengumumkan Najib akan menggantikannya untuk mengetuai jentera Barisan Nasional (BN) di Melaka sepanjang ketiadaannya yang akan ke Jerman bagi menjalani rawatan sakit belakang.

PRN Melaka diadakan susulan tumbangnya kerajaan negeri pimpinan UMNO setelah empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), termasuk dua daripada parti itu, menarik sokongan terhadap Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Empat ADUN berkenaan ialah Datuk Seri Idris Haron (UMNO-Sungai Udang); Datuk Nor Azman Hassan (UMNO-Pantai Kundor); Datuk Norhizam Hasan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu); dan Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Teluk Mas).

Pada Pilihan Raya Umum Ke-14, UMNO hanya memenangi 13 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka, Bersatu yang ketika itu bersama Pakatan Harapan (PH) menang dua kerusi DUN, manakala PAS gagal merebut sebarang kerusi DUN.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh mengundi PRN Melaka pada 20 November manakala penamaan calon pada 8 November dan undi awal, 16 November.

Tiada ulasan: