Rabu, 20 Oktober 2021

Isu vaksin dan kesannya kepada kanak-kanak, jangan ambil mudah


Gerakan anti vaksin bukanlah perkara yang baru. Sejak 1800,  sebahagian manusia telah menolak vaksinasi untuk penyakit cacar air yang diambil dari lepuhan kulit pesakit cacar. Antara sebab-sebab mereka menolak vaksin tersebut adalah kerana mempertikaikan kebersihan, keselamatan dan melanggar hukum agama. Malah pada sekitar tahun 1970an, vaksin untuk difteria, tetanus dan pertusis ditolak oleh sebahagian masyarakat kerana dilaporkan menyebabkan penyakit neurologi.

Di Malaysia, penyakit seperti batuk kokol, difteria dan tetanus telah lenyap sejak tahun 2000. Namun disebabkan gerakan anti vaksin, penyakit-penyakit ini muncul kembali dan membawa ancaman bukan sahaja kepada kanak-kanak di negara kita malah golongan dewasa yang berisiko.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan World Health Organization (WHO) telah menyatakan bahawa anti vaksin membawa ancaman pada dunia kerana keputusan ahli-ahli anti vaksin ini bukan dipegang oleh diri sendiri sahaja tetapi juga disebarkan kepada masyarakat dan orang di sekeliling mereka. Justeru, sebagai ibu bapa anda perlu tahu kepentingan vaksin kepada anak-anak dan tidak boleh mengambil mudah dengan mengabaikannya.

Imunisasi ialah daya tahan jangkitan terhadap bakteria atau virus tertentu manakala vaksin ialah nama bahan atau ubat yang terdiri daripada virus yang sudah mati atau sudah dilemahkan atau sebahagian daripada bakteria mahupun toksin daripada bakteria tersebut yang sudah dilemahkan. Tujuan diberikan vaksin ialah supaya sistem imun atau daya tahan atau daya lawan jangkitan akan membina antibodi terhadap jangkitan kuman tersebut.

Menurut Pakar Pediatrik, Pantai Hospital Laguna Merbok, Dr. Senthil Kumaran, vaksin yang disyorkan kepada kanak-kanak buat masa ini bagi kerajaan Malaysia kita sudah mendapat vaksin untuk penyakit seperti pneumococcal, tuberkulosis, hepatitis B, difteria, pertussis, tetanus, polio, haemophilus influenzae type B, measles (campak), mumps (beguk), rubella dan human papillomavirus HPV, ini untuk bayi baru lahir sehinggalah berumur 18 bulan dan ketika di peringkat sekolah bermula tujuh hingga15 tahun. Ini adalah vaksin yang wajib diberikan kepada kanak-kanak dan disediakan kerajaan secara percuma.

“Vaksin lain secara tambahan lebih bagus kalau diambil dan diberi perlindungan kepada kanak-kanak antaranya vaksin jenis influenza, chicken pox, hepatitis A, meningococcal dan rotavirus. Ini antara inisiatif ibu bapa untuk mengambil perlindungan tambahan di klinik ataupun hospital swasta.

“Bayi mempunyai daya tahan terhadap jangkitan yang lemah berbanding orang dewasa jadi golongan bayi berisiko tinggi untuk mendapat komplikasi yang serius sekiranya mendapat jangkitan kuman.

“Golongan bayi memerlukan bantuan untuk meningkatkan imunisasi mereka, jadi kita beri bantuan melalui pemberian vaksin. Sebab itu ketika bayi dilahirkan, mereka diberikan dua jenis suntikan untuk menguatkan imunisasi,” katanya.

Tambah beliau,  badan kita secara semula jadi mempunyai sel-sel yang dikenali sebagai sel imun untuk melawan penyakit dan kuman, tetapi  ianya tidak terbentuk secara spesifik terhadap  kuman-kuman tertentu.

Sel-sel imun semula jadi ini berguna untuk melawan kuman-kuman yang biasa ditemui di persekitaran kita, tetapi tidak mempunyai kekuatan yang cukup  untuk melawan jangkitan kuman yang berbahaya, contonya kuman polio, difteria dan sebagainya. Untuk melawan kuman-kuman yang merbahaya ini, kita memerlukan sel imun atau antibodi yang spesifik.

“Untuk mendapatkan sel imun yang spesifik bagi kuman tertentu secara semulajadi, pertama kita perlu harus dijangkiti kuman tersebut terlebih dahulu dan mejalani proses penyembuhan. Tetapi proses ini membawa risiko komplikasi serius atau kematian, terutama pada golongan kanak-kanak.

“Pemberian vaksin dapat menimbulkan imuniti yang setara dengan proses jangkitan dan penyembuhan, tanpa perlu mengambil risiko yang ditimbulkan oleh penyakit tersebut,” jelasnya.

Dalam pada itu, Dr. Senthil menasihatkan, mana-mana pihak yang mempunyai sebarang kemusykilan atau berasa takut dan ragu-ragu, boleh mendapatkan nasihat daripada pengamal perubatan yang diiktiraf dan bukannya melalui sumber tidak sahih mahu pun laman sosial dan sebagainya.

“Vaksin telah digunakan lebih 80 tahun di seluruh dunia dan terbukti keberkesanannya. Saya juga nasihatkan ibu bapa yang terlepas jadual suntikan imunisasi dan ingin mendapatkan semula perlindungan untuk anak-anak, boleh tampil segera ke mana-mana klinik atau pusat kesihatan sewajarnya,” katanya.

Tiada ulasan: