Rabu, 24 November 2021

‘Kata-kata Nik Abduh berhemah, persis Almarhum ayahandanya’ – Asyraf Wajdi

MALAYSIA POST

‘Kata-kata Nik Abduh berhemah, persis Almarhum ayahandanya’ – Asyraf Wajdi

PANDANGAN ikhlas daripada Ahli Jawatankuasa PAS pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Aziz benar-benar menjiwai asas-asas yang membentuk Muafakat Nasional (MN), kata Ketua Pemuda Umno Malaysia, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

Beliau berkata, kenyataan Ahli Jawatankuasa lantikan itu mengenai perjanjian MN cukup halus dan berhemah, saling tidak tumpah seperti bapanya, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

“Beliau (Nik Abduh) kalau berkata-kata cukup halus berhemah persis Almarhum ayahandanya, tidak sombong jauh sekali mengeluarkan kata-kata berbaur angkuh dan bongkak.

“Syabas YB Ustaz Nik Mohamed Abduh bin Tuan Guru Nik Abdul Aziz! Moga Allah beri hidayah dan petunjuk kepada kita semua!,” katanya dalam hantaran Facebook.

Terdahulu, Nik Mohamad Abduh menyifatkan MN sebagai satu perjanjian yang diredhai Allah SWT dan perlu dipertahankan parti itu.
Anak kepada bekas Mursyidul Am PAS itu berkata, jika parti itu mampu bertahan selama tujuh tahun bersama dengan DAP, kenapa tidak terus bersama MN.

“Sebaik-baik perjanjian politik yang termeterai sejak berpuluh tahun adalah di Himpunan Perpaduan Ummah (HPU) yang membentuk MN.

“Ia perjanjian yang diberkati Allah ‘dengan serta merta’ dengan kurniaan hujanan air mata rakyat di seluruh negara.

“Ia menyatukan dua kumpulan besar umat Islam yang bertelagah sejak puluhan tahun. Ia meruntuh segala marak kemarahan dan dendam, lalu terbina di atasnya rahmat dan kasih sayang sesama umat,” katanya. – Malaysiapost

Tiada ulasan: