Selasa, 30 November 2021

Papan tanda Jawi: ‘Abang besar’ baru berdehem, Hang Soon laju bagi arahan

 Ainul Illia

Apakah skop kerja Timbalan Menteri Pendidikan I jaga sistem sekolah vernakular?

BANGI – Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA) mempersoalkan tindakan Timbalan Menteri Pendidikan I campur tangan dengan begitu cepat selepas beberapa sekolah rendah bantuan kerajaan beraliran Cina di Pekan, Pahang menerima papan tanda nama sekolah baharu yang mempunyai tulisan Jawi dan tanpa aksara Cina.

Pengerusi PEMBELA, Haji Aminuddin Yahaya berkata, beliau berasa ‘kagum’ dengan kepantasan Senator Datuk Dr Mah Hang Soon bertindak apabila wakil bangsa mereka mengadu mengenai papan tanda itu.

“Isu papan tanda Jawi yang menjadi isu hangat terutamanya di akhbar-akhbar Cina baru-baru ini nampaknya sudah ‘membuahkan hasil’ buat mereka.

“Mereka hanya memerlukan beberapa wakil rakyat DAP buat kecoh di media dan ‘abang besar’ Dong Zong ‘berdehem’ sahaja. 

“Laju sahaja timbalan menteri bertindak tanpa perlu fikir perasaan UMNO, PAS mahupun Bersatu apatah lagi memikirkan apa pendirian menteri sendiri. Kalau nak langgar, dia langgar sahaja. 

“Saya kagum. Jika mereka mahukan sesuatu, mereka hanya perlu gertak sikit sahaja. Yang punyai kuasa terus bertindak,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini. 

Keadaan ini, katanya, membuatkan orang ramai mempersoalkan sama ada Timbalan Menteri Pendidikan I sudah tiada kerja lain yang lebih mustahak di kementerian.

“Saya rasa menteri sedang sibuk mengenai pembukaan semula sesi persekolahan yang perlukan pelbagai pertimbangan, kajian dan aturan-aturan teknikal yang rumit.  

“Kasihan pula saya tengok Dr Radzi Jidin selaku Menteri Pendidikan yang dilihat tergapai-gapai menakhodai kementeriannya keseorangan ketika ini. 

“Timbalannya pula, sibuk fikir hal papan tanda sekolah pula. Memanglah malang nasib Pak Menteri,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau menegaskan, sepatutnya seorang timbalan menteri menjadi ejen membela polisi serta penguatkuasaan yang ditetapkan oleh kerajaan, selaras dengan falsafah pendidikan kebangsaan dan bukan sebaliknya.

“Saya terfikir, mungkin ada benarnya juga kata sesetengah orang, timbalan menteri memang skop kerjanya adalah untuk jaga sistem sekolah vernakular. Setiap kali Mah Hang Soon keluar berita, pasti mengenai sekolah vernakular,” katanya.

Hang Soon dilaporkan telah mengarahkan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Pahang membina papan tanda baharu yang mengandungi aksara Cina dan Tamil, manakala papan tanda nama sekolah sedia ada tidak perlu diturunkan.

Bercakap kepada akhbar harian berbahasa Cina itu, beliau menjelaskan perkara berkenaan berpunca daripada dasar kerajaan Pahang di mana papan tanda agensi kerajaan perlu mengandungi tulisan Jawi.

“Pengarah bersetuju (dengan cadangan saya) dan juga bersetuju membenarkan kontraktor mengeluarkan papan tanda barharu dengan nama Cina dan Tamil untuk sekolah Cina dan Tamil.

“Jabatan pendidikan akan memasangnya selepas papan tanda baru siap,” katanya.

Tiada ulasan: