Selasa, 30 November 2021

45 PATI ditahan sebaik sahaja tiba di perairan Malaysia

ATM berjaya menahan 45 pendatang asing tanpa izin (PATI) yang baru sahaja tiba di perairan Malaysia.

SERAMAI 45 orang pendatang asing tanpa izin (PATI) yang baru sahaja tiba di Malaysia melalui ‘jalan tikus’ berjaya ditahan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam tiga siri tangkapan selama dua hari sejak semalam.

Markas Divisyen Ketiga Infrantri Malaysia (3 Div) dalam kenyataan memaklumkan, kesemua 45 PATI warganegara Indonesia itu ditahan berdekatan kawasan Teluk Punggai, Kota Tinggi, Johor.

Menurut 3 Div, serbuan pertama melibatkan 30 PATI dilakukan selepas Radar Sistem Pengawasan Maritim Laut Malaysia (SWASLA) mengesan pergerakan bot mencurigakan menghala ke Teluk Punggai pada pukul 8 malam semalam.

Selepas itu, 3 Div berkata, anggota petugas pos pemerhati turut mengesan pergerakan bot yang mencurigakan di perairan tersebut serta mengesan kelibat individu sedang menuruni bot menuju ke arah pantai.

“Hasil serbuan yang dilakukan pada pukul 11 malam telah berjaya menahan dan membuat penangkapan ke atas 30 PATI berkenaan yang dipercayai baru sahaja tiba ke negara ini melalui jalan tidak sah.

“Pasukan Gerakan Reaksi Pantas (QRF) bersama pasukan dron ATM telah diatur gerak bagi membuat penjejakan untuk mencari kemungkinan saki-baki PATI yang masih bersembunyi,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Hasilnya, 3 Div memberitahu pasukan QRF telah berjaya menangkap tujuh lagi individu berhampiran kawasan serbuan pertama pada pukul 8.40 pagi tadi dan lapan lagi PATI turut ditahan kira-kira pukul 11 pagi.

3 Div berkata, kesemua individu tersebut yang terdiri daripada 33 lelaki dan 12 wanita merupakan warganegara Indonesia berusia antara 17 hingga 56 tahun.

“Kesemua mereka telah dibuat saringan COVID-19 di Pos Tanjung Sepang dengan hasil ujian mendapati kesemuanya negatif COVID-19.

“Mereka akan diserahkan kepada Jabatan Imigresen Malaysia Setia Tropika, Kempas dengan laporan polis telah dibuat di Balai Polis Bayu Damai.

“Nilai keseluruhan rampasan dianggarkan berjumlah RM32,851.19 melibatkan mata wang ringgit, rupiah dan beberapa mata wang asing lain,” jelasnya.

Pihak 3 Div turut merampas 38 telefon bimbit dan barang perhiasan.

Jelasnya, usaha atur gerak pasukan QRF dan dron ATM serta bantuan daripada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) diteruskan bagi menjejak kemungkinan saki-baki PATI di sekitar kawasan tangkapan.

Tiada ulasan: