Selasa, 30 November 2021

Pakatan Harapan syor subsidi haji bersasar, jemaah tertentu sahaja


Jawatankuasa Agama dan Rahmatan Lil Alamin Pakatan Harapan (PH) mencadangkan kerajaan hanya memberi subsidi haji kepada jemaah tertentu sahaja, bukan semua yang terpilih menunaikan Rukun Islam ke lima itu.

Ahli jawatankuasa berkenaan, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa berkata tindakan itu membolehkan Tabung Haji (TH) mengurangkan beban kewangan yang ditanggung untuk pemberian subsidi hampir RM380 juta setahun dan pada masa sama, dapat memberikan subsidi kepada mereka yang benar-benar memerlukan.

Menurutnya, sudah tiba masa subsidi haji dinilai semula, terutama ketika kos haji pasca pandemik Covid-19 dijangka meningkat kepada RM30,000.

“Mekanisme bagi subsidi bersasar ini perlu diberikan supaya mereka yang memerlukan subsidi untuk melaksanakan haji ini ialah yang kurang berkemampuan, selain kita tidak mahu TH menanggung beban kerana semua mendapat subsidi.

“Isu kos haji meningkat ini tidak perlu dijadikan isu politik kerana ia akan menimbulkan kebimbangan,” katanya pada sidang media di Parlimen, hari ini.

Sebelum ini, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary berkata kerajaan menjangka kos mengerjakan haji meningkat kepada lebih RM30,000, peningkatan sehingga 50 peratus berbanding RM23,000 sebelum ini.

Katanya, peningkatan itu disebabkan Cukai Nilai Tambah (VAT) diperkenal kerajaan Arab Saudi naik 15 peratus, berbanding lima peratus sebelumnya, selain penambahan kos bagi pelaksanaan prosedur operasi standard (SOP) yang baharu, susulan pandemik Covid-19.

Ketika ini, jemaah haji Malaysia hanya perlu membayar RM9,980 untuk mengerjakan ibadah, manakala bakinya ditanggung TH.

Mujahid berkata, beliau pernah membawa isu subsidi haji ke Kabinet ketika menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri pada 2019, susulan kos subsidi berkenaan tidak pernah dinilai sejak 2009, sedangkan kos sebenar haji meningkat setiap tahun, iaitu daripada kira-kira RM12,000 pada 2009 kepada kira-kira RM22,000 pada 2019.

“Kita sudah bentangkan dan buat mekanisme seperti jumlah pendapatan (bakal jemaah) dan simpanan dalam TH. Cuma Kabinet pada waktu itu menganggap, kita perlu buat perkara ini secara berperingkat dan memberi penerangan yang kos subsidi haji ini perlu dinilai semula.

“Apabila hanya kenaikan kos kepada RM30,000 diumumkan tanpa ada mekanisme, ia hanya menimbulkan kebimbangan dalam kalangan rakyat,” katanya.

Tiada ulasan: