Isnin, 5 April 2021

ECRL: Kebimbangan Sultan Selangor, k'jaan negeri sudah ditangani, kata Wee

Malaysiakini

Dengan bantahan berterusan kerajaan negeri Selangor, Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong menegaskan bahawa Putrajaya mesti bergerak ke hadapan dengan membina fasa terakhir projek Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL).

Jelas Wee, semua kebimbangan kerajaan negeri itu sudah diselesaikan dan dia juga sudah mengadap Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah bagi menangani kebimbangan Sultan baginda.

Dalam sidang media pagi ini, Wee menjelaskan bagaimana jajaran "ECRL 3.0" terbaru akan lebih murah dan membawa lebih banyak kargo.

Dia juga berpendapat bahawa ia akan memberi kesan negatif yang lebih sedikit kepada masyarakat setempat dan alam sekitar.

Menteri itu berulang kali mengatakan jajaran Temerloh-Bentong-ITT Gombak-Serendah Baru-Puncak Alam-Kapar-Jalan Kastam Pelabuhan Klang-Northport / Southport adalah pilihan terbaik dan akan "menguntungkan" Selangor.

"Jajaran Utara akan memberi rangkaian perhubungan yang lebih baik di antara ECRL dan KTMB Mentakab, Serendah dan Jalan Kastam (Pelabuhan Klang) serta menghubungkan ke rangkaian LRT di stesen ITT Gombak.

"Secara tidak langsung, Jajaran Utara ini amar banyak kelebihan kepada negeri Selangor terutamanya dengan pembinaan bilangan stesen lebih banyak (lima stesen di Selangor) dan tumpuan limpahan ekonomi di Gombak, Serendah dan Pelabuhan Klang," katanya.

Wee berkata kementerian dan ECRL sebelum ini mengadakan 37 sesi perbincangan dengan 17 agensi kerajaan Selangor selama sembilan bulan terakhir untuk memahami kebimbangan yang dibangkitkan.

Hasilnya, kata Wee, jajaran diubah dengan menambah terowong untuk mengelakkan Batu Dam dan Klang Gates Quartz Ridge.

Kementerian itu juga menyelaras landasan yang dicadangkan sebagai respons kepada komen kerajaan negeri mengenai empangan dan kesan terhadap kampung Orang Asli.

"Saya mesti mengatakan bahawa semua keprihatinan yang dikemukakan oleh Duli Yang Maha Mulia, kami sudah mempertimbangkannya.

"Bahkan kebimbangan Menteri Besar (Selangor) (Amirudin Shari) dan yang lainnya juga sudah ditangani," katanya.

Wee menegaskan semasa sidang akhbarnya bahawa kerajaan persekutuan berhasrat untuk "meneruskan" dengan penjajaran "akhir" ini dan berharap semua kerajaan negeri akan bersetuju.

"Tetapi kita mesti terus bergerak ke hadapan, sebab itulah ia dibawa ke kabinet dan kabinet mengatakan" teruskan "[...]

"Kita akan bekerjasama dengan negeri apa pun. Kita masih harus bekerjasama dengan negeri-negeri lain. Di negeri lain, mereka mungkin tidak 100 peratus senang dengan apa yang kita rancangkan (jadi) mereka bercakap dengan kita kemudian kita mencari jalan bagaimana melakukannya, bagaimana mengelakkan beberapa masalah, ”katanya.

Dia menambah bahawa Perikatan Nasional (PN) sedang dalam proses penyusunan perjanjian tambahan dengan kontraktor utama China Communications Construction Company Limited (CCCC) tetapi Wee tidak memberi tarikh sebenar ia akan ditandatangani.

[Berita lanjut menyusul]

 

Tiada ulasan: