Jumaat, 30 April 2021

Keistimewaan bosou ibu jadi inspirasi

Oleh SURAIDAH ROSLAN
Antara sayur-sayuran yang digunakan dalam menyediakan makanan tradisi Kadazan

PENAMPANG: Saban tahun menjelang bulan Kaamatan pertandingan masakan tradisi pasti akan menyerikan pesta yang begitu sinonim dengan masyarakat Kadazan, Dusun, Murut dan Rungus (KDMR) di negeri Sabah.

Pesta Kaamatan yang diraikan bagi menghormati semangat padi pada setiap bulan Mei ini bukan hanya mempamerkan pertandingan ratu cantik Unduk Ngadau tetapi juga, memartabatkan  makanan tradisional kaum KDMR menerusi pertandingan dan hidangan makanan tradisional.

Hidangan bosou, hinava, tuhau, bambangan, pinasakan sada dan pelbagai makanan tradisional antara hidangan yang pasti dapat dilihat dan dinikmati pengunjung di rumah-rumah kebudayaan yang terletak di Hongkod Koisaan, KDCA.

Turut mempamerkan bakat memasak makanan tradisi suku kaum Kadazan adalah Rosalin Gadua,62, yang pernah memenangi pertandingan yang diadakan kira-kira 20 tahun yang lalu.

Ibu kepada tujuh anak ini cukup terkenal dengan bosou buatannya yang cukup istimewa bagi pelanggan yang sering berkunjung ke gerai jualan yang terletak di Kampung Minintod, Penampang.

Namun, usia yang sudah lanjut mendorong Rosalin menurunkan ilmu memasak makanan tradisi Kadazan kepada anak-anak tapi, hanya anak keempatnya sahaja mengusahakan makanan tradisi ini secara komersial.

Bagi anak keempatnya, Laura Wilfred Gismin, 36, pengetahuan tentang memasak makanan tradisi pada mulanya memang sifar kerana beliau beranggapan masakan ibunya sudah cukup sedap jadi tiada keperluan untuknya belajar.

Laura menunjukkan hidangan tradisional istimewa Kadazan pada musim Pesta Kaamatan

Tetapi segalanya berubah apabila Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan pada Mac tahun lalu. Masa itu, dia mempunyai banyak masa terluang kerana sesi persekolahan ditutup agak lama.

Atas sebab itu, guru yang mengajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Dudar, Kota Belud ini mengambil keputusan untuk mengusahakan perniagaan makanan tradisi Kadazan.

“Masa itu saya terfikir kalau bukan saya yang menyambung legasi emak membuat makanan tradisi siapa lagi akan meneruskannya. Saya tidak mahu generasi akan datang tidak kenal apa itu bosou, hinava atau tuhau.

“Namun dalam mengekalkan tradisi, saya turut mempelbagaikan dan menokok tambah resipi turun-temurun keluarga kami ini bersesuaian dengan keadaan semasa,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia baru-baru ini.

Bagaimanapun, hasrat untuk membuat masakan tradisi bukan semudah yang disangka, Laura terpaksa melakukan beberapa kali percubaan hanya untuk menghasilkan jeruk bambangan yang sedap.

Penyediaan jeruk bambangan cukup mudah tapi, untuk mendapatkan rasa yang sama seperti jeruk bambangan ibunya memerlukan dia membuat percubaan dua hingga tiga kali. Biasalah mula-mula belajar memasak mesti akan gagal.

Setelah jeruk bambangan yang dihasilkan mendapat sambutan dan ditempah oleh kawan-kawan, dia mula belajar resipi lain seperti membuat bosou atau jeruk ikan, hinava iaitu isi ikan segar yang diperap, tuhau yang diperbuat daripada halia liar tempatan, pinasakan sada yang diperbuat daripada ikan basung atau sardin serta ikan basung tausi kodop.

Kebanyakan resipi ini sudah diubah suai dan dipelbagaikan mengikut selera  sekarang. Misalnya bosou yang dahulu diperbuat daripada ikan tapi sekarang, sudah ada bosou udang dan bosou sayuran. Istimewanya bosou sayuran ini, ia menggabungkan lebih 10 jenis sayur-sayuran tempatan agar rasanya lebih unik.

Laura berkata, ikan basung tausi kodop atau ikan basung dimasak menggunakan cendawan kukur antara masakan yang paling sukar kerana penyediaannya mengambil masa selama tiga jam. Proses itu bagi memastikan tulang ikan cukup lembut untuk dimakan.

Produk makanan tradisi yang dihasilkan bekas graduan Universiti Sains Malaysia (USM) ini sudah menembusi pasaran Semenanjung Malaysia dan Australia.

Katanya, biarpun diusahakan secara kecil-kecilan namun, produknya mempunyai pasaran tersendiri dan pelanggan yang berada di Australia kerap membuat tempahan dan boleh dikatakan hampir setiap bulan.

Kini, produknya turut dijual di ruang pameran Jabatan Pembangunan Perindustrian dan Penyelidikan (DIDR) Sabah.- UTUSAN ONLINE

Tiada ulasan: