Selasa, 20 April 2021

Polis Melaka rampas rokok, arak seludup lebih setengah juta

Oleh DIYANATUL ATIQAH ZAKARYA
ABDUL MAJID Mohd. Ali (tengah) menunjukkan rokok dan minuman keras tanpa cukai bernilai RM685,000 yang dirampas polis. - UTUSAN/DIYANATUL ATIQAH ZAKARYA

MELAKA: Polis berjaya menumpaskan sindiket penyeludupan rokok dan minuman keras tanpa cukai bernilai RM685,000 dan memberkas 10 suspek dalam serbuan Op Kontraban, minggu lalu.

Kesemua suspek termasuk seorang wanita, berusia antara 22 hingga 62 tahun diberkas dalam sembilan serbuan berasingan yang dilakukan di sekitar Melaka Tengah dan Alor Gajah bermula 13 April sehingga semalam.

Ketua Polis negeri, Datuk Abdul Majid Mohd. Ali berkata, serbuan dilaksanakan oleh Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka dan Batalion 6 Pasukan Gerakan Am (PGA).

“Hasil serbuan, polis telah merampas sebanyak 928,050 batang rokok putih dan kretek, 78 tin dan 45 botol minuman keras pelbagai jenis dengan anggaran keseluruhan RM685,000.

“Hasil siasatan awal, kita percaya kesemua bekalan ini dibawa masuk dari luar untuk pasaran dalam Melaka. Mereka menjadikan negeri ini sebagai salah satu pusat pemasaran utama,” katanya dalam sidang akhbar di IPK Melaka, Batu Berendam di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Abdul Majid berkata, sindiket berkenaan dipercayai aktif menjalankan kegiatan tersebut sejak tahun lalu dengan menggunakan modus operandi menyimpan bekalan di stor simpanan barang runcit.

“Bagi mengaburi kegiatan mereka, kesemua barang seludup ini telah telah disimpan di dalam rumah serta stor simpanan barang runcit sebelum diedarkan ke kedai runcit dan pasar raya terpilih.

“Dalam pada itu, kita turut merampas empat buah kenderaan iaitu dua kereta jenis Proton Exora, manakala dua lagi adalah Honda City dan Honda Accord yang keseluruhannya dianggarkan bernilai RM280,000,” jelasnya.

Tambahnya, kesemua suspek kini direman sehingga 27 April ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 135 (1) (D) Akta Kastam 1967.

Sabit kesalahan, tertuduh boleh dikenakan dihukum penjara tidak lebih lima tahun dan denda tidak melebihi RM500,000 atau kedua-duanya. -UTUSAN ONLINE

Tiada ulasan: