Rabu, 31 Mac 2021

Lima sekeluarga sempat selamatkan diri rumah terbakar

Oleh NUR SHARIEZA ISMAIL
ANGGOTA bomba melakukan kerja-kerja memadam kebakaran rumah di Kampung Ginching Hulu, Jalan Ali Budin dekat Sepang. - GAMBAR IHSAN JBPM

SEPANG: Lima sekeluarga sempat menyelamatkan diri sebelum rumah mereka di Kampung Ginching Hulu, Jalan Ali Budin dekat sini, musnah dalam kebakaran hari ini.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Malaysia KLIA, Timbalan Penguasa Bomba II, Khairuddin Jamaludin berkata, kejadian pada pukul 12.26 tengah hari itu melibatkan sebuah rumah kampung berkeluasan 464.5 meter persegi.

“Seramai 28 anggota termasuk pegawai dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) KLIA dan Cyberjaya bersama tiga jentera dan satu unit EMRS diarah ke lokasi selepas menerima panggilan kecemasan,” katanya di sini hari ini.

Khairuddin berkata, sebaik sahaja tiba di lokasi, api sedang marak di bahagian ruang hadapan rumah.

Katanya, bagi mengelakkan api merebak ke bahagian belakang rumah, kerja-kerja memadam kebakaran terus dilakukan dan api dapat dipadamkan sepenuhnya kira-kira pukul 2.45 petang.

“Kebakaran itu memusnahkan 70 peratus bahagian ruang tamu dan berdasarkan maklumat awal, terdapat lima sekeluarga dalam rumah ketika kejadian berlaku.

“Lima sekeluarga itu bagaimanapun dapat menyelamatkan diri dan tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian ini,” katanya.

Katanya, punca dan jumlah kerugian masih dalam siasatan. – UTUSAN ONLINE

Tiada ulasan: