Rabu, 29 Disember 2021

Siasatan barang kes SPRM RM25 juta hilang hampir selesai

WARTA RAKYAT

warga india GLC pegawai rompakan berkumpulan

SIASATAN salah guna kuasa dan penyelewengan barang kes melibatkan tiga pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dikaitkan dengan kehilangan barang kes, iaitu wang tunai berjumlah RM25 juta yang disita agensi itu, hampir selesai.

“Kita masih menunggu maklum balas pihak DPP (Timbalan Pendakwa Raya) berhubung siasatan berkenaan,” ujar Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Abd. Jalil Hassan dalam satu kenyataan.

Dalam pada itu, Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Razarudin Husain mengesahkan, seorang daripada tiga pegawai kanan SPRM itu kini berada dalam tahanan polis.

Katanya, pegawai berusia 40 tahun itu kini ditahan di Penjara Simpang Renggam, Johor.

“Siasatan dilakukan mengikut Akta LLPK (Akta Langkah-Langkah Pencegahan Khas) dan pegawai berkenaan sedang menjalani hukuman atas kesalahan berkaitan dadah,” katanya.

Pada Oktober lalu, seorang daripada mereka dilaporkan disiasat atas kesalahan membabitkan pengedaran dadah dan suspek dipercayai terbabit dalam pengedaran dadah sejak setahun lalu.

SPRM sebelum ini mengesahkan tiga pegawai kanannya ditahan bagi membantu siasatan berkait dakwaan salah guna kuasa serta penyelewengan dalam urusan kes seorang bekas ketua jabatan.

Tiada ulasan: