Jumaat, 31 Disember 2021

2021: Masih ada beberapa berita baik berkenaan Malaysia

MALAYSIA POST

2021: Masih ada beberapa berita baik berkenaan Malaysia

SYUKURLAH, bukan semua berita buruk berkaitan Malaysia kita dengar menjelang minggu terakhir tahun 2021 – kerana terdapat juga beberapa berita baik dan antaranya adalah berita yang melaporkan bahawa Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan yang kewujudan dan penubuhan sekolah vernakular dan penggunaan bahasa Cina dan Tamil di sekolah adalah selaras dengan perlembagaan.

Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali memutuskan bahawa sekolah vernakular bukan pihak berkuasa awam dan penggunaan bahasa pengantar bukan Melayu untuk pengajaran di sekolah vernakular Cina dan Tamil bukan untuk tujuan rasmi dan dengan itu, tidak melanggar Perkara 152 (1) daripada Perlembagaan Persekutuan.

Beliau berkata pada masa ini terdapat lebih 1,800 sekolah vernakular di seluruh negara, dengan kira-kira setengah juta pelajar daripada pelbagai latar kaum.

“Oleh itu, penggunaan bahasa tersebut tidak bertentangan dengan perlembagaan dan dilindungi di bawah Perlembagaan menurut kedua-dua perkara (a) dan (b) kepada Perkara 152 (1).

Hakim membuat keputusan itu apabila menolak saman yang dikemukakan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Majlis Pembangunan Pendidikan Islam (Mappim) dan Gabungan Persatuan Penulis Malaysia (Gapena) atas perisytiharan bahawa kewujudan sekolah vernakular bertentangan peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan seperti Perkara 152(1) mentakrifkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

Malangnya masih ada masyarakat yang tidak menerima Malaysia sebagai sebuah negara berbilang kaum, bahasa, agama dan budaya.

Malaysia tewas dalam perlumbaan antarabangsa dalam setengah abad yang lalu, diatasi oleh satu demi satu negara, bukan kerana Malaysia terdiri daripada masyarakat majmuk tetapi kerana keengganan untuk menerima bahawa Malaysia terdiri daripada masyarakat majmuk.

Seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia dan Rukun Negara, Malaysia tidak boleh berjaya sebagai negara Melayu, Cina, India, Kadazan atau Dayak – ia hanya boleh berjaya sebagai negara Malaysia.

Penghakiman ini mengingatkan rakyat Malaysia tentang penghakiman awal Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali pada 28 Julai tahun lepas ke atas Kes Antarabangsa SRC di mana beliau mendapati bekas Perdana Menteri, Najib Razak, bersalah dan menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta bagi kesalahan salah guna kuasa yang dikaitkan dengan skandal kewangan berbilion-bilion dalam 1MDB.

Nazlan menganggap kes itu sebagai salah guna jawatan dan pecah amanah jenayah (CBT) paling teruk melibatkan perdana menteri ketika itu, Najib Abdul Razak, pihak berkuasa tertinggi dalam kerajaan.

Beliau berkata beliau tidak akan teragak-agak untuk mendapati bahawa kes itu boleh disifatkan sebagai satu yang termasuk dalam lingkungan jenis penyalahgunaan jawatan, CBT dan pengubahan wang haram yang paling teruk, kerana bukan sahaja bagaimana jenayah itu dilakukan tetapi yang lebih penting adalah ia juga melibatkan sejumlah besar wang RM42 juta.

Dalam alasan penghakiman setebal 801 muka surat bertarikh 21 Ogos, Nazlan berkata terdapat sedikit merit dalam mahkamah untuk bercakap seolah-olah serba tahu dan menyesali mengapa tertuduh melakukan apa yang dia lakukan, walaupun (atau kerana) kedudukannya yang tidak dipertikaikan di puncak pentadbiran kerajaan. kekayaan kuasa dan kuasa yang tiada tandingannya.

Beliau menyifatkan Najib sebagai “seorang individu yang mempunyai tahap intelek yang tinggi dan sudah pasti memiliki pandangan tegas dalam membezakan antara yang betul dan salah” yang tidak menyatakan sebarang penyesalan malah mempertahankan pembelaannya terhadap tiada pengetahuan mengenai RM42 juta daripada SRC dalam ucapan mitigasinya.

Hakim berkata bahawa tiada sesiapa, malah seorang tokoh politik yang paling berkuasa dan pemimpin negara, kebal daripada kuasa undang-undang.

Beliau seterusnya berkata, kenaikan tertuduh ke puncak kepimpinan negara dan cengkaman kuasa politiknya ditanggung oleh rakyat dan negara, kedudukan amanah dalam sistem demokrasi berperlembagaan.

“Sabitan beliau terhadap kesemua tujuh pertuduhan berhubung salah guna jawatan, pecah amanah jenayah dan pengubahan wang haram merupakan satu pengkhianatan mutlak terhadap amanah itu”, kata hakim itu.

Mahkamah Rayuan yang terdiri daripada tiga hakim, dalam penghakiman setebal 317 muka surat pada 8 Dis 2021, sebulat suara mengekalkan sabitan dan hukuman terhadap Datuk Seri Najib Razak dalam kes SRC International Sdn Bhd.

Mahkamah Rayuan yang dipengerusikan oleh Hakim Abdul Karim Abdul Jalil berkata mahkamah rayuan tidak mendapati sebarang kesilapan dalam keputusan hakim bicara yang arif, Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Mahkamah juga menggunakan kata-kata mantan Yang di-Pertuan Agong Raja Azlan Shah, kerana beliau dikenali ketika itu sebelum menaiki takhta sebagai Sultan Perak, dalam kes rasuah bekas Menteri Besar Selangor Datuk Harun Idris.

Raja Azlan, hakim perbicaraan dalam kes Harun, telah mendapati Harun bersalah atas tiga pertuduhan rasuah dan menjatuhkan hukuman penjara.

Dalam penghakimannya, Raja Azlan telah berkata: “Saya ulangi apa yang saya katakan sebelum ini — undang-undang tidak pilih kasih. Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk mengabaikan hakikat bahawa anda berada dalam kategori yang berbeza daripada mana-mana orang yang pernah saya adili. Adalah mustahil untuk mengabaikan hakikat bahawa, di mata berjuta-juta rakyat negara kita, anda adalah seorang patriot dan pemimpin.

“Bahkan mereka yang berbeza dengan anda dalam politik memandang anda sebagai seorang yang mempunyai cita-cita tinggi. Anda mempunyai setiap peluang untuk mencapai tahap tertinggi pencapaian manusia. Tetapi di tengah jalan, anda membenarkan ketamakan untuk merosakkan anda.

“Adalah tidak dapat difahami bagaimana seorang manusia dalam kedudukan anda tidak boleh dalam hati nurani anda sendiri mengenali apa itu rasuah.

“Dengan berbuat demikian, anda bukan sahaja mengkhianati kepentingan parti anda, yang mana anda telah bercakap dengan begitu fasih, tetapi juga sumpah jawatan yang telah anda ambil dan laksanakan di hadapan Raja Berdaulat anda, dan di atas semua undang-undang yang anda adalah hambanya.”

Mahkamah rayuan berkata kira-kira 45 tahun kemudian, kata-kata Raja Azlan masih relevan kepada perayu.

“Kemerosotan yang menakutkan dalam integriti beberapa pemimpin kita yang diberi amaran oleh Raja Azlan 45 tahun lalu masih menjadi wabak yang melanda negara yang indah ini.

“Mahkamah dalam menegakkan kedaulatan undang-undang perlu melakukan apa yang perlu untuk memastikan wabak zaman moden ini dihapuskan demi kebaikan negara. Undang-undang sememangnya ‘tidak pilih kasih’.

“Semua manusia adalah sama di sisi undang-undang, dan mahkamah menggunakan undang-undang secara sama rata kepada semua,” kata mahkamah itu.

Mahkamah Rayuan berkata projek SRC International Sdn Bhd bermula sebagai usaha niaga berkepentingan negara tetapi pada akhirnya telah memalukan negara.

Tetapi Najib tidak malu dan tidak berputus asa untuk kembali sebagai Perdana Menteri Malaysia.

Skandal “kleptokrasi paling teruk” 1MDB tidak diragukan lagi adalah “keburukan paling buruk”, dan menjadi alasan mengapa apabila sebagai penjenayah yang disabitkan bersalah, Najib membuka persidangan antarabangsa pada 27 Dis 2021, ia membawa keaiban dan keburukan kepada Malaysia.

Adakah Najib akan melepaskan harapannya untuk kembali sebagai Perdana Menteri Malaysia?

Tiada ulasan: