Jumaat, 31 Disember 2021

PM arah Nadma siap sedia gelombang kedua banjir

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob GAMBAR: Abd Razak Aid

PERDANA Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengarahkan Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) serta agensi-agensi lain yang terlibat bersiap sedia menghadapi gelombang kedua banjir.

Ia susulan amaran hujan berterusan di tahap bahaya dan buruk yang dikeluarkan Jabatan Meteorologi Malaysia(MetMalaysia) di beberapa kawasan di Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor.

Menurut Perdana Menteri, beliau sendiri akan memastikan gerak kerja persediaan itu berjalan dengan lancar.

Pada masa sama, Ismail Sabri turut menasihatkan orang ramai yang tinggal di kawasan berisiko supaya sentiasa berwaspada dan patuh arahan serta nasihat pihak berkuasa.

“MetMalaysia telah mengeluarkan amaran hujan berterusan tahap bahaya dan buruk yang dijangka berlaku di banyak lokasi sekitar Pantai Timur.

“Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) juga telah mengeluarkan amaran banjir dan ada sungai yang telah mencecah paras bahaya sejak beberapa hari lalu.

“Sehubungan itu, saya telah arahkan Nadma serta agensi-agensi terlibat yang lain untuk bersiap sedia di lokasi-lokasi berisiko bagi menghadapi kemungkinan gelombang kedua.

“Saya sendiri akan memastikan gerak kerja persediaan ini berjalan dengan lancar,” katanya dalam ciapan di Twitter, tengah malam tadi.

Dalam amaran terbaharu yang dikeluarkan kira-kira pukul 5.00 pagi tadi, hujan sangat lebat berterusan di tahap bahaya dijangka berlaku di Jeli, Kuala Krai dan Gua Musang di Kelantan.

Selain itu, amaran tahap bahaya juga dikeluarkan di Besut, Hulu Terengganu, Dungun dan Kemaman di Terengganu serta Jerantut, Maran, Kuantan, Pekan dan Rompin di Pahang.

Mersing dan Kota Tinggi turut diletakkan dalam amaran tahap bahaya yang dijangka berlaku sepanjang hari ini.

Pada masa sama, MetMalaysia turut mengeluarkan amaran hujan lebat berterusan tahap buruk sehingga esok di beberapa kawasan di Pantai Timur.

Kawasan itu melibatkan Tumpat, Pasir Mas, Kota Bharu, Tanah Merah, Bachok, Machang dan Pasir Puteh di Kelantan.

Di Terengganu pula, Setiu, Kuala Nerus, Kuala Terengganu dan Marang turut diletakkan di paras buruk manakala Cameron Highland, Lipis, Temerloh dan Bera di Pahang.

Segamat dan Kluang adalah dua kawasan di Johor yang diletakkan dalam paras buruk.

Tiada ulasan: