Jumaat, 31 Disember 2021

Selepas ditegur emak mengada-ngada kerana status ‘umur tidak panjang’, Aliff Syukri kemuka surat doktor

ALIFF Syukri telah dimasukkan ke hospital sejak beberapa hari lepas dan sedang sembuh. (Gambar kanan) Surat pengesahan Aliff dijangkiti COVID-19.

PADA awalnya ramai netizen yang bersimpati dan sedih melihat video usahawan Datuk Seri Aliff Syukri menerima rawatan di hospital kerana dijangkiti COVID-19 selepas pulang bercuti bersama keluarga di Istanbul.

Ramai juga yang sebak apabila dalam hantarannya di Instagram bertajuk ‘Allah sayangi aku…”, Aliff beria-ia meminta maaf kepada semua orang, seolah-olah ketika dia menulis status itu usianya tidak akan panjang lagi selepas dijangkiti COVID-19 Tahap 3.

Bagaimanapun, tidak lama selepas itu, suasana menjadi lucu pula apabila ibu kepada usahawan tersebut, Rozita Ibrahim mendedahkan walaupun betul dijangkiti COVID-19 Tahap 3 tetapi anaknya itu telah semakin sembuh dan bukannya dalam keadaan kritikal.

Dia menegur anak manjanya itu yang dikatakan ‘mengada-ngada’ menceritakan berlebih-lebihan mengenai keadaan penyakitnya itu kerana dikatakan ingin viral.

“Dah sembuh pun kan? Tak payahlah nampak nazak sangat,” tegur Rozita kepada anaknya itu yang dilabel sebagai ‘Raja Viral’.

“Kau memang Raja Viral kan. Memang Kri (Syukri) COVID-19 tahap tiga, tapi dah sembuh. Memang disleksia tak faham bahasa. Mak geram dengan kau Kri.

ALIFF Syukri bersama ibu dan keluarganya.

“Mak ‘sound’ Ida (Datin Seri Nur Shahida Mohd Rashid), mak hubungi Kri, mesej, tak jawab. Semalam, mak dah tegur, faham-fahamlah. Sekarang mak tegur ‘direct’ biar kau rasa. Nak sangat kan tular. Mari mak kecam kau pula,” tulis Rozita dalam Instagramnya.

Membalas kembali teguran ibunya, Aliff memuatkan lagi status terbaharu yang menyatakan memang betul dia telah dimasukkan ke wad hospital empat atau lima hari lepas dan kini masih berada di Hospital Damansara, Kuala Lumpur.

“Terlebih dahulu saya nak ucapkan terima kasih yang telah mendoakan kesihatan saya.. Sebenarnya saya telah dimasukkan ke hospital 4-5 hari yang lepas dan sekarang masih di wad Hospital Damansara bukan sekadar gimik ya ..

“Saya memang tak nak ‘infom’ sesiapa waktu sayay tengah lemah sangat sebab saya pitam terlalu sakit.. bila saya dah sedar dan beransur pulih baru saya ‘posting’ video tu… sebab ramai juga yang ingatkan saya sengaja atau demam biasa..

“Lagi-lagi mak saya tu, dia ta faham saya.. sebab tu saya ‘posting’ sekali dengan surat pengesahan saya COVID Tahap 3..,” katanya.

Aliff juga menjawab persoalan mengapa wadnya cantik walaupun sedang mendapat rawatan COVID-19, katanya: “Sebab saya duduk hospital swasta saya pilih bilik yang cantiklah… bukan kerajaan yg tanggung insurans (insuran akan bayar bila anda dijangkiti COVID-19 Tahap 3 keatas sahaja ya)

“Soalan kenapa saya boleh makan buah-buah sedap (sebab saya dah pulih). Bukan masa nazak sakit hari tu saya makan…,”katanya yang mengakui kenyataan emaknya bahawa keadaannya sekarang telah pulih dan bukannya dalam keadaan tenat.

Rozita dalam hantara sebelum itu turut menjelaskan bahawa dia sebelum ini sudah menasihatkan anaknya supaya membuat ujian COVID-19 dengan segera namun tidak diendahkan.

“Mak nangis suruh periksa sebelum itu, tapi kau tak nak dengar. Dah sihat, kau pun ‘post’ macam sedang nazak. Kejap lagi, mak hantar ‘sepak’ guna Telegram ke hospital, baru ada akal,” tulisnya.

Tiada ulasan: