Khamis, 30 Disember 2021

Bah besar penutup 2021

 BERNAMA

BENCANA alam termasuk banjir besar yang melanda beberapa negeri sehingga meragut hampir 50 nyawa manakala lima lagi dilapor hilang, mengakhiri tahun 2021 yang turut menyaksikan rakyat bersatu hati dan bangkit untuk saling membantu selari dengan semangat Keluarga Malaysia.      

Jumlah 48 korban (setakat 27 Dis) dikatakan paling tinggi dalam sejarah bencana banjir di Malaysia. Banjir besar kali ini tidak dijangka apabila ia melanda Lembah Klang khususnya Selangor yang padat dengan penduduk sehingga rakyat dari merata pelosok negara berusaha menabur bakti menghulur bantuan. 

Hujan lebat berterusan selama dua hari menyebabkan Hulu Langat, Kuala Langat, Shah Alam, Klang, Hulu Selangor, Kuala Selangor, Petaling dan Kuala Lumpur di Lembah Klang serta Bentong, Mentakab dan Temerloh di Pahang ‘tenggelam.’

Kesannya ibarat dilanda tsunami, puluhan ribu mangsa ditempatkan di pusat-pusat pemindahan sementara, puluhan keluarga hilang tempat tinggal apabila rumah mereka dihanyutkan arus deras manakala ribuan kenderaan pula terdampar dan musnah selepas ditenggelami banjir.

Lazimnya pada setiap hujung tahun, monsun timur laut membawa banjir ke negeri-negeri di pantai timur Semenanjung tetapi bencana alam kali ini membuat kejutan dengan ‘membadai’ Lembah Klang, kawasan yang sebelum ini hanya mengalami banjir kilat.

Kejutan itu bukan sekadar dirasai oleh penduduk di Lembah Klang yang nyata tidak bersedia menghadapi bencana alam itu malah pihak yang terlibat dalam mengendalikan bencana juga pada awalnya kelihatan agak ‘kelam-kabut.’

Tempoh 48 jam pertama bencana melanda menyaksikan keadaan ‘huru-hara’ dalam kalangan agensi berkaitan yang seolah-olah hilang arah apabila suara-suara meminta bantuan dari segenap pelosok Lembah Klang menghujani media sosial.

Ibarat kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada sidang media di Pusat Kawalan Operasi Bencana Negara pada tengah malam 18 Dis: “Situasi di Selangor ini, ia agak kelam-kabut memandangkan negeri ini biasanya tidak terjejas apabila tiba musim tengkujuh.”

Pasukan keselamatan iaitu bomba, tentera dan polis pula bertindak segera dan bertungkus-lumus menyelamatkan mangsa yang terperangkap di kawasan terjejas teruk seperti Taman Sri Nanding di Hulu Langat, Taman Sri Muda di Shah Alam dan Bukit Changgang di Kuala Langat.      

Tengah malam 18 Dis itu, koordinasi dibuat dan Perdana Menteri meminta Polis Diraja Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia menggerakkan lebih banyak aset dengan fokus utama adalah menyelamatkan nyawa serta memastikan bekalan makanan disediakan untuk mangsa yang terperangkap.

Taburan hujan pada 18 Dis di Lembah Klang adalah melebihi purata hujan sebulan. Keadaan itu menyaksikan lima juta padu air banjir dilencongkan daripada memasuki Kuala Lumpur melalui Terowong Smart dalam usaha mengurangkan impak banjir di ibu negara.

Ketua Setiausaha Kementerian Alam Sekitar dan Air Datuk Seri Ir Dr Zaini Ujang berkata lencongan SMART yang mula diaktifkan sehingga mod 4 pada 7.45 malam 18 Dis itu adalah kali pertama proses itu dijalankan melebihi tiga jam sejak ia dibina pada 2007.

Secara keseluruhan, banjir yang melanda lapan negeri iaitu Selangor, Pahang, Terengganu, Kelantan, Negeri Sembilan, Melaka, Perak dan Kuala Lumpur itu menjejaskan 116,273 orang daripada 31,949 keluarga.

Selain itu, kejadian tanah runtuh dilaporkan di beberapa lokasi antaranya Karak yang menyebabkan ramai pengguna jalan raya terperangkap serta terpaksa diselamatkan oleh pasukan mencari dan menyelamat.

Kejadian itu turut menyebabkan ada antara destinasi peranginan di Janda Baik berubah menjadi lokasi bencana dan satu daripada pusat peranginan di kawasan itu musnah dilanda ‘kepala air’ menyebabkan tiga penghuni menjadi mangsa dengan dua daripadanya ditemukan maut manakala seorang masih hilang.

Bangkit daripada kejutan bencana banjir besar itu, pelbagai pihak sama ada orang perseorangan atau badan bukan kerajaan tanpa mengira bangsa dan agama dari seluruh pelosok negara tampil menghulurkan bantuan dari segi keperluan asas serta pembersihan pasca banjir.

Bagi meringankan beban mangsa, kerajaan mengumumkan peruntukan awal berjumlah RM100 juta bagi membaik pulih rumah dan infrastruktur yang rosak serta Bantuan Wang Ihsan RM1,000 kepada setiap ketua isi rumah yang terjejas akibat banjir.

Kerajaan turut mengumumkan bantuan meliputi pembiayaan kewangan tanpa faedah atau keuntungan sehingga RM5,000 menerusi Bank Simpanan Nasional dan memperuntuk RM30 juta bagi Pinjaman Pemulihan Banjir menerusi TEKUN Nasional.

Koperasi yang terjejas pula dibantu melalui Bantuan Kecemasan Koperasi, Suruhanjaya Koperasi Malaysia sehingga RM30,000.— BERNAMA 

Tiada ulasan: