Selasa, 28 Disember 2021

223 penyakit berjangkit dikesan dalam kalangan mangsa banjir Kelantan

Dikesan hasil ujian saringan di PPS yang dibuka di lima daerah

KOTA BHARU – Sebanyak 223 kes penyakit berjangkit dikesan dalam kalangan mangsa banjir di lima daerah di Kelantan sejak kejadian banjir besar pada 17 Dis lepas.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Kelantan, Datuk Dr Zaini Hussin berkata, kesemua kes itu dikesan sejak 17 hingga 26 Dis lepas di lebih 50 pusat pemindahan sementara (PPS) yang telah dibuka dalam tempoh itu.

“Kes itu dikesan hasil ujian saringan di PPS yang dibuka di Gua Musang, Kuala Krai, Tanah Merah, Jeli dan Pasir Mas sebelum ini.

“Antara penyakit yang dikesan adalah penyakit jangkitan kulit (95), jangkitan saluran pernafasan (79), radang usus akut atau gastroenteritis (11), demam yang tidak bersimptom (lapan) dan selebihnya lain-lain penyakit biasa,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di pejabatnya di Wisma Persekutuan, hari ini.

Mengulas lanjut, Dr Zaini berkata, orang ramai diingatkan supaya mendapatkan bekalan air dan makanan yang bersih bagi mengelak dijangkiti penyakit kencing tikus, kolera, tifoid dan keracunan makanan semasa banjir. – Bernama

Tiada ulasan: