Jumaat, 31 Disember 2021

Mini Tsunami dan kehidupan yang semakin sukar

Lebih Parah dari DKI, Ini Suasana Lebak yang Dihantam Banjir - Foto 6 

Gambar hiasan.

Covid-19 belum reda, ditambah dengan kejutan varian baru, kita merasa masih tidak selamat sama ada untuk terkinja-kinja di pantai atau bersantai dalam mall-mall di pusat bandar.

Sedang kerisauan ini melanda jiwa kita dikejutkan dengan banjir besar di Selangor dan beberapa negeri lain.

Tetapi gambar penduduk terperangkap semalaman di atas bumbung rumah di Hulu Langat dan Seri Muda Shah Alam tambah memilukan hati kita.

Sekitar kawasan Batu 18 Hulu Langat berhampiran dengan Sungai Lui macam baharu dilanda Tsunami dengan imej kereta terbalik penuh dengan lumpur.

Ada laporan mempersoalkan kenapa bantuan lambat sampai ke kawasan terbabit hinggakan tiada kelihatan aset-aset dikerahkan untuk tugas menyelamat mangsa bencana banjir.

Sebaliknya rakyat melalui rangkaian sosial media yang bergerak pantas membantu dalam memberi bantuan makanan dan pakaian.

Cuma selepas 48 jam barulah nampak kelibat pihak berkuasa apabila Perdana Menteri sudah turun padang, diikuti pula beberapa orang Menteri.

Pihak berkuasa memberi alasan banjir besar di Selangor kali ni khususnya di Shah Alam tidak diduga seteruk ini.

Takut dipersalahkan rakyat? Bukan salah kami sebab Putrajaya lambat kerahkan asset untuk menyelamat penduduk.

Tetapi takkan kerajaan negeri tida ada pelan menyelamat untuk bencana alam jika banjir begini berlaku, mustahil .

Janganlah sesiapa pun ambil kesempatan untuk mempolitikkan bencana alam ini sebab rakyat dah muak dengan mainan politik para pemimpin negara ini.

Disebalik kekalutan itu ada satu posting yang dibuat oleh seorang expat yang kagum dengan cara rakyat Malaysia respon kepada bencana ini.

Katanya beliau tidak pernah melihat betapa tenang mangsa banjir redha dengan musibah yang mereka hadapi walaupun kehilangan harta benda.

Kita doakan semoga urusan mereka dipermudahkan. InsyaAllah.

(*) Fuad Abdul Rahman-Pembaca Agenda Daily dan bekas wartawan.

Tiada ulasan: