Selasa, 28 April 2020

BN tidak terima dana bantu pelarian Rohingya – Ahmad ZahidMohd Zaini Samsu HadiMGF27042020_Sidang-Media-Zahid-Hamidi_01
Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bercakap pada sidang media khas mengenai penjelasan terhadap isu pelarian Rohingya di Menara Dato Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur. foto IQBAL BASRI
 

KUALA LUMPUR – Dana dari sebuah negara Timur Tengah yang dijanjikan untuk diberi kepada Malaysia bagi membantu pelarian etnik Rohingya, tidak diterima oleh kerajaan ketika Barisan Nasional (BN) memerintah.

Sebaliknya, dana dengan jumlah yang besar itu difahamkan diterima oleh kerajaan yang mengambil alih pemerintahan selepas BN tidak lagi bernasib baik untuk mentadbir negara, kata Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Menurut Ahmad Zahid, kerajaan berusaha untuk mendapatkan bantuan tersebut namun, tidak ada satu sen pun diterima oleh kerajaan ketika itu.

“BN mengusahakan bantuan daripada sebuah negara dan ketika kerajaan BN memerintah bantuan itu tidak sampai satu sen kepada kerajaan Malaysia,” katanya pada sidang media khas bagi menjelaskan isu ucapan videonya mengenai Rohingya yang tular, baru-baru ini.

Ahmad Zahid turut menegaskan, wang dari dana tersebut juga tidak ada yang masuk dalam mana-mana yayasan atau mana-mana akaun peribadi milik sesiapa.

Beliau yang juga bekas timbalan perdana menteri berkata, perkara itu perlu diperjelaskan kerana tidak mahu pelbagai tuduhan dilemparkan kepada BN berhubung perkara itu.

Qatar merupakan sebuah negara yang sebelum ini dikatakan mahu menginfaqkan dana berjumlah RM1 bilion kepada kerajaan Malaysia bagi kegunaan kebajikan etnik Rohingya di negara ini,

Dana tersebut diusahakan oleh kerajaan ketika Ahmad Zahid yang ketika itu juga merupakan menteri dalam negeri.

Pada 2017 Kerajaan Malaysia dengan kerjasama Kerajaan Qatar melalui Qatar menerusi Qatar Development Fund (QDF) bersetuju memberi penajaan dana terhadap tiga projek tumpuan iaitu memberi latihan kemahiran dalam sektor perladangan dan perkilangan; mengendalikan prasekolah dan sekolah rendah bagi anak-anak Rohingya dan skim perlindungan insuran untuk rawatan dan perubatan.

Qatar juga meminta Malaysia menyediakan satu pelan perlindungan insurans menerusi sebuah syarikat insurans bagi memastikan pelarian Rohingya itu mendapat rawatan perubatan yang terbaik.

QDF akan membiayai bayaran premium insurans itu dan kemudahan itu hanya khas kepada pelarian Rohingya yang berlindung di Malaysia.

Ahmad Zahid menjelaskan perjalanan sekolah anak Rohingya mengikut silibus sistem pendidikan Myanmar sekarang dengan tujuan apabila konflik yang berlaku di negara itu tamat, anak-anak ini dapat melanjutkan pelajaran menggunakan silibus sama apabila pulang ke sana.

Begitu juga dengan status pelarian Rohingya dan ‘orang hanyut’ lain. Katanya, mereka akan berada di sini bagi tempoh tertentu dan diberikan pelbagai bantuan kemanusiaan, sebelum dihantar ke negara ketiga atau kembali ke negara asal.

Saya percaya dasar ini masih kekal, katanya.- MalaysiaGazetteTiada ulasan: