Jumaat, 29 April 2016

1MDB: Bekas pegawai BSI berdepan dakwaan baru

MALAYSIAKINI
Bekas pegawai BSI Bank dari Switzerland yang beroperasi di Singapura, yang didakwa dengan pengubahan wang haram selepas siasatan pihak berkuasa negeri itu ke atas 1MDB, berdepan dua pendakwaan.

Yeo Jiawei kini berdepan dengan dakwaan menipu melibatkan AS$1.6 juta dan cubaan untuk ‘mempermainkan keadilan’, sebagai tambahan kepada dakwaan awal kerana menerima S$200,000 dalam akaun Bank of China yang dianggap ‘manfaat pelakuan jenayah’, memetik laporan Channel NewsAsia.

Pegawai bank berusia 33 tahun itu didakwa minggu lalu atas kesalahan di bawah Akta Rasuah,

Pengedaran Dadah dan Jenayah Serius lain (rampasan manfaat).

Walaupun dakwaan awal tidak menyebut 1MDB atau kaitan mana-mana individu mahpun entiti, ia berpunca dari siasatan ke atas aliran dana kewangannya, menurut laporan Bloomberg pada minggu lalu.

Peguam cara awam kedua Singapura, Kwek Mean Luck, yang mengetuai pendakwaan berkata, siasatan semasa ialah “tanpa keraguan, siasatan sempadan bersilang paling kompleks yang pernah wujud”.

Dalam menekan mahkamah untuk mengarahkan Yeo terus ditahan reman tanpa akses kepada peguamnya, Kwek berkata, Yeo telah memainkan peranan yang beerti dalam memindahkan jumlah wang yang besar, dan siasatan ke atasnya "sangat relevan”.

Peguam Yeo, Philip Fong, walaupun begitu, membuat penentangan dengan hujah jabatan hubungan komersil telah diberikan masa yang banyak untuk melakukan siasatan,

Tiada ulasan: