KUALA LUMPUR - Semua pihak harus memiliki kesedaran untuk membela nasib dan maruah etnik Rohingya yang semakin tertindas, kata Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia, Amidi Abdul Manan.

Tegasnya, semua pihak tanpa mengira bangsa, pangkat mahupun kedudukan harus menunjukkan kebersamaan dan kesungguhan dalam menangani penindasan dan kekejaman terhadap etnik berkenaan.

"Kami menggesa pelbagai pihak; baik pihak kerajaan, badan-badan pemikir strategik, pelbagai pertubuhan masyarakat sivil, organisasi media serta rakyat negara ini untuk menggerakkan kesedaran ini.

"Kita perlu mendukung semula kemuliaan serta maruah setiap manusia yang ditindas tanpa mengenal perbezaan warna kulit, agama dan lokaliti geografi individu tersebut," katanya ketika ditemui pemberita di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad, hari ini.

Sehubungan itu, pihaknya menganjurkan himpunan 'Silent Protest For Rohingya: A Solidarity With Rohingya People' bagi mewujudkan kesedaran dalam masyarakat terhadap nasib masyarakat ini.

"Perhimpunan yang diadakan secara aman ini adalah lambang solidariti kemanusiaan rakyat negara ini bersama masyarakat Rohingya yang dinafikan hak mereka menerusi pelbagai penindasan serta kekejaman.

"Kami juga ingin mengajak semua pihak supaya bersama-sama kami dan bantu kami untuk membantu mereka," katanya lagi.

Lebih 30 peserta himpunan hari ini mengambil tempat di hadapan Dataran Merdeka di sini berhimpun secara aman bagi menggesa kerajaan membanteras aktiviti pemerdagangan manusia yang berlaku di negara ini.

Kumpulan peserta kemudiannya berarak menuju ke Kompleks Beli Belah Sogo bagi meneruskan himpunan tersebut. Antara aktiviti yang dijalankan termasuk pengutipan derma orang awam untuk etnik berkenaan.