Sabtu, 15 Mei 2021

Facebook, Israel bekerjasama wujud laman ‘palsu’ sokongan netizen?

Athirah Huda Zalhe

Ramai marah, dakwa tersenarai sebagai pengikut tanpa keizinan

BANGI – Bukan hanya terdesak cuba menggambarkan diri sebagai mangsa keadaan melalui propaganda di media sosial, pengganas Israel juga ‘gigih’ bekerjasama dengan Facebook demi meraih sokongan.

Terbaharu, tular satu laman Facebook yang dinamakan ‘Jerusalem Prayer Team’ didakwa diwujudkan demi meraih sokongan ke atas puak penjajah itu.

Apa yang mengejutkan, laman yang baru sahaja diwujudkan itu sudah mendapat lebih 70 juta pengikut, yang didakwa dibuat secara automatik tanpa kebenaran pemilik akaun.

Ini kerana, beberapa pengguna media sosial mendedahkan bahawa terdapat senarai akaun mereka dan rakan Facebook lain sebagai pengikut, sedangkan tidak pernah menekan butang ‘suka’ atau ‘follow’ pada laman berkenaan.

“Facebook telah dengan cara kotor membuat satu page menyokong Israel Jerusalem Prayer Team dan secara automatik memberikan lebih 70 juta followers kepada page tersebut tanpa keizinan termasuk saya sendiri dan beberapa rakan lain,” tulis Faiq Khalifa.

Bukan hanya dirinya, pemilik akaun terbabit turut mendakwa beberapa rakan serta kakaknya juga tersenarai sebagai pengikut.

Turut berkongsi perkara itu, Presiden Pertubuhan Ikatan Wanita Antarabangsa bagi Institusi Keluarga dan Pendidikan Berkualiti (WAFIQ), Prof Madya Dr Rafidah Hanim Mokhtar turut meminta orang ramai, terutama umat Islam menyemak semula laman Facebook berkenaan.

“Sila periksa jika anda tiba-tiba telah ‘like’ page ini,” katanya.

Tiada ulasan: