Isnin, 31 Mei 2021

Polis Kelantan terima laporan wanita persenda Islam

HARAKAH DAILY

KOTA BHARU: Polis Kelantan menerima laporan berkaitan seorang wanita dipercayai pengasas produk kosmetik di negeri ini yang didakwa mempersenda agama Islam.

Ketua Polis Daerah Kota Bharu ACP Abdul Rahim Daud berkata laporan itu diterima di ibu pejabat polis daerah ini pada 10.25 pagi tadi.

“Pengadu mendakwa melihat satu rakaman video dikongsi dalam WhatsApp malam tadi, memaparkan wanita Melayu berusia lingkungan 30-an menyatakan dia tidak suka sembahyang dan semua orang tidak solat pada 2021.

“Tindakan itu boleh dianggap mempersenda dan mempermainkan agama serta boleh menimbulkan kemarahan dalam kalangan masyarakat,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Abdul Rahim berkata semakan awal telah dilakukan terhadap video itu dan siasatan lanjut dilakukan mengikut Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan dan 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Terdahulu, tular di media sosial beberapa klip video mengenai wanita terbabit yang mengeluarkan kenyataan bagaikan mempersenda agama Islam seperti solat dan bacaan Yasin. – BERNAMA

Tiada ulasan: