Isnin, 31 Mei 2021

Kanak-kanak disyor tidak dibawa ke lokasi sesak

 Oleh SITI A'ISYAH SUKAIMI

Gambar hiasan

PUTRAJAYA – Kementerian Kesihatan (KKM) mengesyorkan supaya golongan kanak-kanak tidak dibawa ke tempat awam terutamanya lokasi sesak seperti pusat beli-belah dan sebagainya.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, pihaknya mendapati kes jangkitan yang melibatkan golongan kanak-kanak dan remaja semakin meningkat.

“Ada kemungkinan ketika kerajaan buka sektor pendidikan, jangkitan bertambah melibatkan remaja dan kanak-kanak namun sekarang sektor ini sudah ditutup.

“Justeru apa yang penting kita syorkan kanak-kanak tidak dibawa ke tempat awam, pusat beli-belah dan sebagainya. Melalui pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan 3.0 yang ketat, kita boleh pastikan kanak-kanak duduk di rumah,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Dalam masa sama, beliau berkata, ujian saringan Covid-19 bagi pergerakan sektor ekonomi hanya akan dijalankan sekiranya penilaian risiko menunjukkan individu yang merentas negeri itu adalah pembawa atau terdedah kes positif.

“Setakat ini kita mungkin tidak dapat melaksanakan sepenuhnya. Bagaimanapun, tiada pergerakan rentas negeri dan daerah jadi, sekurang-kurangnya kita boleh mengurangkan (pergerakan).

“Hanya sektor perlu sahaja dibenarkan dan jika mereka yang merentas negeri itu berisiko tinggi, kita pasti akan menjalankan ujian saringan terhadapnya,” ujarnya. – K! ONLINE

Tiada ulasan: