Sabtu, 8 Mei 2021

Hospital diarah siap sedia hadapi situasi luar jangka – Noor Hisham

MGF16022021__PC-DGHISHAM1-1
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

KUALA LUMPUR – Hospital kerajaan di negara ini diarah supaya bersiap sedia menghadapi kemungkinan berlaku situasi luar jangka dan peningkatan mendadak jumlah pesakit Covid-19.

Ia termasuk mengoptimumkan kemudahan di institusi kesihatan itu termasuk katil di hospital hybrid Covid-19 yang juga perlu dioptimumkan penggunaannya, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Malah, jabatan kesihatan di setiap negeri turut perlu memastikan agihan kapasiti penggunaannya mencecah 50 peratus daripada bilangan keseluruhan katil hospital ketika berdepan peningkatan kes secara mendadak nanti.

“Sumber tenaga manusia di hospital di negeri masing-masing juga perlu dioptimumkan sepenuhnya, bertujuan membolehkan lebih banyak mobilisasi secara dalaman dilakukan,” katanya menerusi surat pekeliling pemakluman arahan berkenaan, hari ini.

Dr Noor Hisham, baru-baru ini memaklumkan kadar penggunaan semasa katil rawatan kritikal (ICU) Covid-19 di Lembah Klang secara keseluruhannya mencapai 90 peratus.

Ujarnya, enam buah hospital yang mempunyai katil ICU, khusus bagi merawat pesakit Covid-19 dilaporkan melebihi ambang amaran, iaitu 70 peratus penggunaan, membabitkan Hospital Sungai Buloh (HSB), Hospital Kuala Lumpur (HKL), Hospital Ampang, Hospital Serdang, Hospital Selayang dan Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang (HTAR), malah ada antaranya menghampiri 100 peratus.

Selain itu, Dr Noor Hisham turut memaklumkan penangguhan pembedahan dan prosedur elektif di hospital seliaan Kementerian Kesihatan (KKM) bagi membolehkan lebih banyak katil hospital, termasuk di ICU digunakan untuk merawat pesakit Covid-19.

“Penanguhan ini juga bagi membolehkan anggota dari semua bidang klinikal dimobilisasikan bagi membantu perawatan Covid-19, termasuk di ICU.

“Pengarah kesihatan negeri boleh menentukan untuk melaksanakan semula pembedahan dan prosedur elektif secara berperingkat,” tambahnya.

Susulan penangguhan pembedahan dan proses elektif itu, katanya, sebahagian anggota pelbagai kategori, iaitu pakar, pegawai perubatan, jururawat, penolong pegawai perubatan dan berkaitan daripada semua disiplin klinikal dan bukan klinikal, perlu di mobilisasi secara sementara ke wad Covid-19, termasuk di ICU. – MalaysiaGazette

Tiada ulasan: