Naib presidennya, Mohideen Abdul Kader berkata, akta baru itu dapat membantu memastikan pengeluar lebih bertanggungjawab dalam melabelkan makanan dan produk sebagai halal dan bukan membebankan pengguna untuk menentukan status produk halal.
“Kami mengucapkan tahniah kepada kerajaan atas usaha untuk membentangkan Rang Undang-undang Majlis Halal Kebangsaan yang akan menangani semua aspek industri halal. Akta ini juga perlu menjelaskan mengenai penggunaan yang sesuai perkataan ‘tidak halal’.
“Istilah ini harus meliputi tidak hanya daging dan produk yang mengandungi daging khinzir, tetapi juga semua produk lain yang dilarang dalam Islam seperti kaedah penyembelihan dan sebagainya,” kata beliau dalam satu kenyataan, di sini hari ini.
Mohideen berkata pada masa ini, urusan halal di negara ini diurus oleh undang-undang yang mengandungi banyak ruang untuk menipu oleh peniaga yang tidak bertanggungjawab.
“Sebagai contoh, masyarakat Islam di negara kita masih mnenghadapi isu pemalsuan sijil halal, isu pemprosesan makanan tidak mematuhi undang-undang Islam dan isu bahan makanan yang tidak pasti dan tidak menepati kriteria kebersihan.
“Produk sampingan haiwan yang dipersoalkan seperti gelatin mungkin digunakan oleh industri makanan sebagai makanan tambahan dan bahan dalam makanan yang diproses,” katanya.
Beliau berkata, rangka kerja undang-undang semasa mengenai makanan haiwan di Malaysia juga mengabaikan sama sekali isu halal dan antibiotik.
Oleh itu katanya, sudah tiba masanya bagi kerajaan untuk memastikan keperluan halal dan melarang penggunaan antibiotik dalam makanan haiwan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan