Jumaat, 27 Februari 2015

Ramuan rahsia buat anda jadi gemuk

MALAYSIAKINI


 


Para penyelidik percaya bahawa pengemulsi (emulsifiers) – ramuan tambahan dalam makanan - boleh menambah berat badan dan meningkatkan kadar untuk menghidap penyakit seperti kencing manis, kolitis dan penyakit Crohn.

Penyakit Crohn adalah sejenis penyakit keradangan usus (IBD), menyebabkan bengkak dan masalah saluran usus, manakala colitis merupakan radang usus besar (kolon, usus buntu dan rektum).

Pengemulsi – yang semulajadi dan sintetik - digunakan untuk membuat makanan berkrim dan menjadi tebal serta memanjangkan tempoh tamat penggunaannya.

Penyelidikan baru mendapati pengemulsi komersial mempunyai struktur kimia yang serupa dengan bahan pencuci yang mempunyai kesan negatif ke atas badan.

Hasil ujian awal ke atas tikus, penyelidik di Georgia State University mendapati beberapa pengemulsi ini menjejaskan keseimbangan bakteria baik dalam badan dan mengakibatkan radang usus – dan proses itu menyebabkan penyakit kencing manis dan dan menambah berat badan.

Satu penyelidikan yang diterbitkan dalam Nature, memberi tumpuan kepada dua pengemulsi ini - polysorbate 80 dan carboxymethylcellulose - bahan tambahan yang paling biasa dijumpai seperti dalam ais krim, marjerin, mayonis, sos berkrim, roti dibungkus dan banyak lagi makanan yang diproses.

“Kami merasakan terdapat beberapa faktor bukan genetik di luar sana, ada faktor alam sekitar, yang boleh menjelaskan mengenai peningkatan dalam penyakit-penyakit radang yang kronik,” kata Pakar imunologi Georgia, Andrew Gewirtz

“Dan kami menyangka bahawa pengemulsi adalah calon yang baik kerana ia sentiasa ada dan secara kasarnya, penggunaannya selaras dengan peningkatan penyakit-penyakit ini. Tetapi kami terkejut dengan kesannya yang begitu kuat,” tambahnya. - Independent

Tiada ulasan: