Ahad, 1 Ogos 2021

Adakah perintah Agong dalam parameter Perlembagaan? – Vigneswaran

MGF_03042021_PERHIMPUNAN-AGUNG-MIC_12
Presiden MIC, Tan Sri S.A Vigneswaran

KUALA LUMPUR – Mengapa kerajaan membatalkan Ordinan Darurat sebelum tarikh luputnya secara semula jadi?

Itu persoalan yang dijawab Presiden MIC, Tan Sri SA Vigneswaran.

“Penjelasan yang paling logik dan mungkin kerana kerajaan beranggapan Yang Di-pertuan Agong menyatakan secara tersirat tidak mahu Ordinan Darurat diteruskan sehingga tarikh tamatnya.

“Dalam penafsiran harafiah, dapat dinyatakan niat Seri Paduka Baginda untuk memanggil kembali sidang Parlimen secepat mungkin.

“Namun ketika Parlimen bersidang, Seri Paduka tidak akan lagi bersuara mengenai Ordinan Darurat kerana nasibnya akan diputuskan oleh ahli-ahli Parlimen,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Vigneswaran yang juga bekas Yang Di-pertua Dewan Negara berkata, sejak pengisytiharan Ordinan Darurat 2021 pada Januari lalu, negara telah mengalami ketidakstabilan politik dan ekonomi yang merugikan nyawa dan kehidupan.

Bagaimanapun, katanya, persidangan semula Parlimen memberi peluang kepada negara untuk menyusun semula sayangnya ia telah terganggu.

“Bagaimanapun, atas arahan Seri Paduka baginda pada 29 Julai lalu di mana Seri Paduka Baginda meminta agar pembatalan Ordinan Darurat dibahaskan semasa sidang Parlimen pada 2 Ogos 2021 ia seperti langkah keterbelakang untuk membina semula kestabilan negara kita.

“Saya tidak bermaksud untuk melemahkan atau menunjukkan sebarang bentuk rasa tidak hormat terhadap titah Agong tetapi saya menyatakannya secara fakta.

“Ini kerana titah Agong sebelumnya telah mengumumkan bahawa Ordinan Darurat akan berakhir setelah 1 Ogos dan tidak akan dipanjangkan keperluan untuk mengadakan perbahasan pada 2 Ogos ini kerana ia hanya membuang masa yang diberikan untuk ahli Parlimen untuk memulakan protokol dan prosedur lain untuk membangunkan semula negara,” ujarnya.

Menurutnya, memandangkan Ordinan Darurat akan luput pada 1 Ogos ini maka ahli Parlimen perlu membincangkan isu-isu semasa yang lebih penting untuk ditangani.

“Betul bahawa senarai kertas pesanan untuk sesi Parlimen disusun oleh pemerintah hari ini dan bukan Raja Berperlembagaan.

“Perampasan seperti itu tidak pernah terjadi sebelumnya dan tidak seharusnya berlaku sekarang memandangkan kubu kuat negara kita mengenai doktrin pemisahan kuasa,” kata Vigneswaran.

Menurutnya, sidang Khas Parlimen adalah untuk membahaskan rancangan pemulihan Covid-19 dan untuk menetapkan arahan lebih lanjut menangani masalah berkaitan sehingga kerajaan memutuskan tidak ada usul atau resolusi lain dipertimbangkan.

Raja Berperlembagaan memainkan peranan aktif dalam eksekutif walaupun Artikel 40A (1) Perlembagaan Persekutuan secara jelas menyatakan semasa menjalankan fungsinya di bawah Perlembagaan atau undang-undang Persekutuan, YDPA akan bertindak sesuai dengan nasihat Jemaah Menteri atau seorang menteri yang bertindak di bawah kuasa umum Kabinet tetapi berhak atas permintaannya bagi setiap maklumat mengenai pemerintahan yang ada pada Kabinet.

“Terdapat syarat wajib bagi YDPA untuk bertindak atas nasihat atau setelah mempertimbangkan nasihat Kabinet atau PM.

“Namun, kita sekarang mempunyai keadaan di mana YDPA memberi nasihat kepada Kabinet mengenai apa yang harus dilakukan. Aktivisme raja sangat dihargai tetapi persoalannya di sini adalah apakah perintah Agong berada dalam parameter Perlembagaan walaupun ini adalah semak dan keseimbangan utama yang dicari oleh negara,” katanya.

Bagaimanapun, menurutnya, masing-masing (YDPA dan pemerintah) mempunyai peranan yang jelas.

“Mengapa linen kotor dicuci di khalayak ramai menyebabkan krisis keyakinan kepada orang-orang yang sudah dibebani krisis kesihatan?

“Perbezaan pandangan, jika ada, tidak boleh dibahaskan di khalayak ramai tetapi mesti disusun secara menyeluruh,” kata Vigneswaran.- MalaysiaGazette

Tiada ulasan: