Ahad, 1 Ogos 2021

Rumah agam Anwar boleh jadi pusat kuarantin peserta baju hitam


Rumah agam Anwar Ibrahim boleh menjadi pusat kuarantin geng baju hitam yang berdemonstrasi di Kuala Lumpur pada Sabtu jika mereka dijangkiti varian Delta Covid-19.

Orang ramai bimbang penularan besar-besaran jangkitan Covid-19 susulan perhimpunan haram kumpulan baju hitam di ibu kota semalam, ia memandangkan varian Delta yang cepat merebak disamping Kuala Lumpur serta Selangor dikategorikan sebagai pusat penularan utama.

Untuk rekod, Selangor dan Kuala Lumpur mencatatkan kes tertinggi harian saban hari, malah tidak menunjukkan tanda ia akan menurun walaupun negara sedang dikenakan perintah kawalan pergerakan.

Semalam, negara merekodkan kes baru sebanyak 17,786 menjadikan kes keseluruhan Covid-19 meningkat sebanyak 1,113,272.

Selangor kekal mencatat kes harian tertinggi sebanyak 6,400 disusuli Kuala Lumpur (1,962).

Ratusan peserta himpunan yang berkumpul di Kuala Lumpur dan berarak ke Dataran Merdeka tanpa penjarakan sosial, duduk bersesak-sesak dan bersentuhan antara satu sama lain.

Beberapa pemimpin utama blok pembangkang khususnya daripada PKR didapati turut serta dalam himpunan semalam, antaranya Naib Presiden PKR Tian Chua dan Setiausaha Parlimen kepada Ketua Pembangkang, Abd Malek Hussin.

Sekiranya terdapat jangkitan dikalangan peserta himpunan haram semalam ia pastinya berisiko tinggi turut menjangkiti orang ramai yang lain dan lebih malang lagi kapasiti di pusat kuarantin juga semakin penuh dengan pesakit, malah hospital di Lembah Klang juga berada pada keadaan kritikal.

Para petugas barisan hadapan juga pastinya akan bertambah letih dan tertekan sekiranya muncul kluster baharu daripada peserta baju hitam ini, tidak kurang dalam media sosial sudah banyak kecaman dan kritikan dibuat terhadap mereka.

Bagaimanapun, kumpulan baju hitam nampaknya masih berdegil dan enggan mengakui kesalahan mereka dalam menganjurkan perhimpunan haram tersebut dengan cuba berselindung kononnya bagi berjuang untuk rakyat walhal umum mengetahui ia sebenarnya didalangi oleh pemimpin blok pembangkang.

Kemunculan dua orang kuat Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa perhimpunan tersebut memperlihatkan motif sebenar blok pembangkang yang menjadikan peserta baju hitam sebagai boneka dan alat politik untuk memuaskan nafsu serakah mahu merampas kuasa.

Sekiranya terdapat individu atau kumpulan yang positif daripada kalangan peserta baju hitam, dicadangkan rumah agam Anwar yang terletak di Bukit Segambut boleh dijadikan penempatan sementara untuk dikuarantin.

Rumah agam tersebut memiliki banyak bilik kosong yang tidak didiami dengan berkeluasan 1.047 ekar, malah ia juga memiliki kolam renang bagi memberikan kemudahan kepada peserta baju hitam untuk beriadah sekiranya bosan dalam tempoh kuarantin.

Laporan portal MalaysiaNow sebelum ini mendedahkan rumah agam milik Anwar di Bukit Segambut, Kampung Segambut Dalam di Kuala Lumpur mahu dijual kepada umum dengan harga RM12 juta.

Difahamkan, harga asal jualan rumah itu adalah RM15 juta, akan tetapi dikurangkan kepada RM12 juta di laman Mudah.my, menurut laporan portal tersebut.

Sebelum menjual rumah itu, mungkin Anwar boleh menawarkan kepada peserta baju hitam sekiranya didapati positif boleh menjalani kuarantin di rumah tersebut, ia juga tanda solidariti kepada penyokong yang berjuang untuk beliau diangkat sebagai Perdana Menteri yang baharu.

Sebagai seorang pemimpin berjiwa rakyat dan sentiasa mendengar denyut nadi rakyat, Anwar pastinya rela berkongsi rumah agamnya itu dengan peserta baju hitam sekiranya didapati positif Covid-19.

Agenda Daily menyediakan alamat untuk peserta baju hitam menjalani kuarantin sekiranya semua Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid penuh, peserta baju hitam jangan malu dan segan untuk menjalani kuarantin di rumah agam yang cantik milik Anwar.

Alamat: No 11, Jalan 4/61, Bukit Segambut, Kampung Segambut Dalam, 51200, Kuala Lumpur. Peta juga disediakan untuk melawati rumah agam tersebut.

Tiada ulasan: