Ahad, 18 Julai 2021

Kerajaan digesa tangani isu kesukaran dapatkan ambulans

MALAYSIAKINI

Malaysiakini

Seorang ahli majlis tempatan memberi amaran tentang kemungkinan berlakunya kematian yang dapat dielakkan kerana semakin ramai pesakit Covid-19 mengadu kepadanya setelah tidak dapat ambulans untuk ke hospital.

Ahli majlis tempatan Petaling Jaya, Bryan Ng mengatakan dalam seminggu terakhir, empat pesakit Covid-19 telah menghubunginya mengenai kesukaran mendapatkan rawatan perubatan.

Ng berkata dua pesakit itu, berusia 54 dan 55 tahun, mengalami kesukaran bernafas dengan bacaan oksimeter 86 peratus.

Bacaan normal bagi oksimeter - alat yang menganggarkan tahap oksigen dalam darah seseorang - seharusnya melebihi 95 peratus.

"Kedua-duanya meminta ambulans dan diberitahu untuk membawa kenderaan persendirian mereka ke hospital terdekat, kerana Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) tidak memiliki kemampuan lagi.

"Mereka dihantar ke Pusat Penilaian Covid-19 (CAC) oleh ahli keluarga mereka pada keesokan harinya.

"Ketika mereka tiba di CAC, mereka segera mendapatkan bantuan oksigen dan tetes IV karena kesukaran bernafas yang serius," katanya.

Dalam kejadian lain, Ng mengatakan seorang pesakit yang dikuarantin pada hari keempat mengalami kesukaran bernafas dan mendail "1112" untuk ambulans tetapi dimaklumkan tiada ambulans yang tersedia ketika itu.

"Dia meninggalkan saya nota suara untuk meminta pertolongan. Saya segera menghubungi 112 dan diberi alasan yang sama.

"Saya menegaskan bahawa ia adalah keadaan kecemasan dan akhirnya ambulans tiba sejam kemudian," katanya.

Kes keempat, kata Ng, melibatkan seorang kanak-kanak berusia tiga tahun yang didiagnosis dengan Covid-19.

"Kanak-kanak itu mengalami demam sekurang-kurangnya enam hari. Saya tampil untuk membantu dan menelefon 112. Saya diberitahu bahawa demam selama enam hari bukanlah situasi kecemasan.

"Ibu tidak mempunyai lesen memandu dan seluruh keluarganya sudah ditempatkan di hospital. Dia tidak mempunyai cara lain untuk pergi ke Hospital Sungai Buloh untuk memberi rawatan kepada anaknya," katanya.

Ng mengatakan dia sangat simpati dengan petugas barisan hadapan perubatan yang tidak kenal lelah dan berterusan melawan Covid-19 tetapi menambah bahawa "pengurusan buruk" perkhidmatan kesihatan oleh kerajaan turut menyebabkan pesakit menderita.

Dia mengatakan bahawa kerajaan harus menggunakan kuasa daruratnya dengan baik.

"Di bawah Ordinan Darurat, kerajaan berhak mengarahkan hospital swasta untuk meminjamkan ambulans mereka untuk situasi kecemasan.

"Kenderaan tindak balas kecemasan dari Jabatan lain seperti Pertahanan Awam atau Jabatan Bomba harus ditugaskan untuk digunakan sebagai ambulans sementara.

"Selain itu, dengan 80 peratus sektor awam bekerja dari rumah, ada banyak kenderaan kerajaan yang saat ini kurang dimanfaatkan dan tidak digunakan.

"Van dan bas dari kementerian dan agensi kerajaan seperti Jabatan Perhutanan, Belia dan Sukan, dan lain-lain boleh dipasang untuk dijadikan ambulans sementara," katanya.

Dia juga menyarankan kerajaan menggunakan bas yang dimiliki untuk membawa pesakit ke CAC, seperti yang telah dilaksanakan di negara-negara seperti Singapura dan UK.

"Bas adalah kenderaan pengganti yang paling sesuai kerana ia mempunyai pengudaraan yang baik dan terdapat jarak yang selamat antara pemandu dan penumpang.

"Ia dapat dilengkapi dengan penghadang untuk perlindungan tambahan bagi pemandu dan membawa tangki oksigen bagi mereka yang mengalami kesukaran bernafas," katanya.

Dia menambah bahawa kerajaan juga harus menggunakan kuasa daruratnya untuk memaksa hospital swasta merawat pesakit Covid-19.

Kerajaan sebelum ini menetapkan bahawa pesakit bukan Covid-19 dibawa ke hospital swasta agar hospital awam mempunyai lebih banyak kapasiti untuk pesakit Covid-19.

"Adalah penting bagi kerajaan untuk menyediakan ambulans yang cukup dengan menggerakkan sumber daya yang tersedia, memperoleh pilihan ambulans sementara, dan mengurangkan birokrasi dari untuk mengkategorikan kes kecemasan.

"Responden perkhidmatan kecemasan tidak boleh dibenarkan membuat keputusan sewenang-wenangnya terhadap kes kecemasan," katanya.

Tiada ulasan: