Jumaat, 30 Julai 2021

Polis akan ambil tindakan sebarang perhimpunan esok

KUALA LUMPUR: Polis akan mengambil tindakan terhadap mana-mana pihak yang menganjurkan sebarang perhimpunan dan berhimpun di sekitar ibu negara, esok.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Azmi Abu Kassim, berkata ketika ini, negara masih lagi berada dalam tempoh Pelan Pemulihan Negara (PPN) dan tidak ada mana-mana pihak yang boleh berhimpun.

"Saya minta semua pihak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan ketika pelaksanaan PPN ini. Ketika PPN, tidak ada mana-mana individu boleh berhimpun, semua pihak harus mematuhinya, tindakan akan diambil jika didapati melanggar SOP," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Azmi berkata demikian bagi mengulas satu poster yang tular, mengajak orang ramai turun ke jalanan bagi menunjukkan soladiriti rakyat terhadap kerajaan.

Perhimpunan 'Keluar dan #Lawan' itu dijadual untuk diadakan di Dataran Merdeka, di sini, pada jam 11 pagi, esok.

Azmi berkata, setakat ini, pihaknya tidak menerima sebarang permohonan daripada mana-mana pihak untuk penganjuran sebarang perhimpunan.

Semalam, dalam kenyataan Istana Negara, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah, menzahirkan rasa amat dukacita dengan kenyataan yang dibuat di Parlimen pada 26 Julai lalu bahawa kerajaan sudah membatalkan semua Ordinan Darurat yang dimasyhurkan oleh Baginda walhal pembatalan belum lagi diperkenan.

Al-Sultan Abdullah, turut menzahirkan rasa amat dukacita kerana apa yang diperkenan dan dititahkan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan dan Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun, ketika majlis menghadap secara maya pada 24 Julai bahawa cadangan pembatalan semua Ordinan Darurat dibentang dan dibahaskan di Parlimen bagi tujuan diungkaikan, tidak dilaksanakan.

Tiada ulasan: