Khamis, 29 Julai 2021

Kereta ditembak ketika bawa dua anak, peguam dakwa polis guna kekerasan berlebihan

Malaysiakini

Polis didakwa menggunakan kekerasan yang berlebihan dalam menahan seorang lelaki berusia 35 tahun atas tuduhan melakukan kesalahan berkaitan dadah di Kajang minggu lalu.

Keluarga dan peguam Too Kim Yoong mendakwa bahawa anggota polis tidak berseragam melepaskan tembakan ke arah kenderaan yang dinaiki Too dan anak-anaknya semasa kejadian 22 Julai.

Bagaimanapun, polis mendakwa bahawa tembakan dilepaskan kerana suspek berkelakuan agresif.

Keluarga dan peguam mendakwa bahawa kejadian itu adalah "tersilap identiti" dan mengatakan Too, yang ayahnya memiliki rangkaian restoran Hee Lai Ton, tidak terlibat dalam aktiviti yang berkaitan dengan dadah.

Mereka juga mengkritik polis kerana menangkapnya di bawah Akta Dadah Berbahaya (Langkah-langkah Pencegahan Khas) 1985 yang membenarkan penahanan tanpa perbicaraan selama 60 hari.

Bercakap pada sidang media di kediaman Too di Cheras Hartamas hari ini, peguam Keppy Wong mengatakan anak guamnya ditangkap semula oleh pegawai dari ibu pejabat polis kontinjen Selangor pada 25 Julai di bawah langkah pencegahan khas ketika dia dibebaskan dengan jaminan.

Ayah Too, yang juga hadir, menggambarkan anaknya sebagai IT.

'Suami saya ingatkan mereka perompak'

Keluarga itu juga menunjukkan rakaman CCTV kejadian itu, di mana anggota polis dapat dilihat menembak sekurang-kurangnya tiga tembakan ke arah kereta yang dinaiki Too.

Isteri Too, Toh Xiau Wun, yang telah membuat laporan polis mengenai kejadian itu, mendakwa bahawa suaminya menganggap anggota polis tidak berseragam itu adalah perompak dan oleh itu dia cuba melarikan diri.

"Apabila sampai di pondok pengawal di luar rumah, tiba-tiba sekumpulan lelaki kira-kira lima orang telah meluru ke arah kereta suami saya dan cuba membuka pintu kereta yang berkunci.

"Suami saya mengingatkan berlaku rompakan dan (kerana) membimbangkan keselamatan diri dan anak-anaknya (dia) telah segera memecut kereta untuk menyelamatkan diri dan kedua-dua anaknya.

"Kumpulan lelaki tersebut melepaskan beberapa tembakan ke arah kereta suami saya, lalu mengejar suami saya," katanya.

Dia mendakwa bahawa anggota polis berkenaan hanya memperkenalkan diri setelah menangkap suaminya, yang kemudian dibawa kembali rumah mereka bersama dengan anak-anak pasangan itu.

Rakaman CCTV menunjukkan Too, yang bergari, dikawal masuk ke rumah oleh lima lelaki itu, dua di antaranya memakai ves polis.

 “Mereka memasuki bilik saya ketika saya mengadakan sidang video. Saya terperanjat.

"Suami saya memberitahu saya bahawa mereka perlu menggeledah bilik kami kerana dia disyaki terlibat dalam kegiatan pengedaran dadah," tambahnya.

Toh mendakwa bahawa pegawai polis merampas cincin perkahwinan mereka, pasport suaminya, telefon bimbit dan "cenderamata Tiger Beer".

Peguam mengatakan barang-barang tersebut tidak tercatat dalam senarai barang yang dirampas dari rumah anak guamnya.

Dia mengatakan Too pada mulanya ditangkap di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya kerana didakwa mengedar dadah dan ditahan di lokap ibu pejabat polis daerah Serdang.

"Polis Serdang memutuskan untuk tidak meneruskan kes tersebut. Hasil ujian air kencingnya juga negatif. Ini menunjukkan anak guam saya tidak terlibat dengan dadah.

"Persoalannya mengapa polis menangkapnya kembali di bawah undang-undang yang memungkinkan penahanan tanpa perbicaraan?" soalnya.

Peguam itu turut mengatakan bahawa dia telah menulis surat kepada Ketua Polis Selangor Arjunaidi Mohamed untuk menuntut penjelasan dan agar anak guamnya dibebaskan.

Kini disiasat atas cubaan membunuh

Pada sidang media berasingan yang diadakan kemudian, Arjunaidi mengatakan bahawa polis sedang menyiasat tuduhan keluarga Too tetapi enggan mengulas lebih lanjut.

Dia juga mengulangi kenyataan Ketua Polis Kajang, Mohd Zaid Hassan bahawa pasukan dari jabatan narkotik Bukit Aman yang menangkap Too pada 22 Julai.

Mohd Zaid sebelum ini mendakwa bahawa suspek enggan bekerjasama dan berusaha melarikan diri, memaksa pasukan polis melepaskan tembakan ke arah keretanya.

"Walaupun suspek berjaya melarikan diri, pasukan mengejar dan menangkapnya tidak jauh dari tempat kejadian," tambahnya.

Dia berkata polis juga sedang menyiasat suspek di bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cubaan membunuh.

Tiada ulasan: