Khamis, 29 Julai 2021

Doktor, ahli farmasi mahu jualan haram Ivermectin dihentikan

MALAYSIAKINI

Malaysiakini

Persatuan Ahli Farmasi Malaysia (MPS) dan Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) meminta agar penjualan ivermectin secara haram di negara ini dihentikan.

Kumpulan tersebut merakamkan kebimbangan bahawa ramai rakyat Malaysia mendapatkan ubat itu secara tidak sah setelah mendengar dakwaan keberkesanannya menghadapi Covid-19.

Perkara itu bertambah buruk apabila beberapa anggota parlimen dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) memberitahu ubat tersebut dapat mencegah Covid-19 walaupun keberkesanan ubat antiparasit itu masih dipersoalkan.

“Sejak bermulanya pandemik Covid-19, kajian pemerhatian dan rawak telah menilai Ivermectin sebagai rawatan untuk, dan sebagai profilaksis terhadap, jangkitan Covid-19.

“Namun bukti menunjukkan bahawa keberkesanan profilaksis Ivermectin mengurangkan Covid-19 masih rendah. Penting agar masyarakat memahami bahawa penggunaan Ivermectin yang tidak terkawal menyebabkan kesan sampingan yang mungkin merosakkan.

“MPS dan MMA menyerukan penjualan secara haram dihentikan kerana boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan masyarakat.

"Kami menggesa rakyat Malaysia untuk meyakini vaksin Covid-19 telah menunjukkan kesannya mengurangkan kadar jangkitan dan kematian, seperti yang berlaku di Wilayah Persekutuan Labuan baru-baru ini," kata mereka dalam kenyataan bersama hari ini.

Kenyataan itu ditandatangani oleh Presiden MMA Dr Subramaniam Muniandy dan Presiden MPS Amrahi Buang.

Mereka juga memberi amaran bahawa Ivermectin belum didaftarkan untuk pencegahan atau rawatan Covid-19, dan hanya dapat digunakan dalam ujian klinikal yang kini berlangsung di 12 hospital di Malaysia.

Sesiapa yang terperangkap menjual ubat antiparasit sebagai rawatan dan pencegahan Covid-19 boleh dikenakan denda antara RM25,000 hingga RM50,000.

Hasil ujian klinikal dijangka siap pada bulan September.

Ujian itu akan melibatkan 500 pesakit Covid-19 berisiko tinggi yang masih dalam fasa awal jangkitan, untuk melihat apakah pesakit yang akan mengalami keadaan yang lebih teruk atau mati dibandingkan dengan mereka yang hanya mendapat rawatan hospital biasa.

Kajian sebelumnya mengenai Ivermectin tidak dapat disimpulkan dan memberikan hasil yang berbeza. Tinjauan sistematik yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan British yang menganalisis semua data sehingga 1 Mac mendapati bukti untuk faedah Ivermectin adalah "kepastian yang sangat rendah" kerana kekurangan metodologi dan ukuran kecil kajian yang terlibat.

Kajian sistematik yang lebih baru oleh Cochrane Collaboration yang menganalisis semua data yang ada sehingga 26 Mei menyimpulkan hal sama dan mengatakan Ivermectin tidak boleh digunakan untuk merawat atau mencegah Covid-19 kecuali dalam ujian klinikal yang dirancang dengan baik.

Tiada ulasan: