Isnin, 7 Jun 2021

Petugas kesihatan redah arus deras untuk vaksinasi penduduk

PERJALANAN selama 45 minit itu bukannya mudah apabila mereka perlu membawa vaksin bersama peralatan perubatan dalam masa yang sama prosedur operasi standard (SOP) dalam setiap pergerakan bagi mencegah penularan Covid-19 perlu dipatuhi. Pada masa sama mereka juga terpaksa menaiki bot menelusuri arus deras Sungai Kelantan.

Namun semua itu tidak melemahkan semangat 39 petugas Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Kuala Krai untuk ke Kampung Bahagia, Kuala Krai bagi melaksanakan Program Khidmat Masyarakat Vaksinasi Covid-19.

Memetik laporan BERNAMA,  Pegawai Kesihatan Daerah Kuala Krai, Dr Hazura Mat Zubir berkata, Kampung Bahagia dan Kampung Mambong terletak jauh, oleh itu penduduk perlu menggunakan khidmat bot penambang atau melalui jalan balak yang hanya boleh dilalui menggunakan kenderaan pacuan empat roda untuk menghadiri janji temu vaksinasi di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Bandar Kuala Krai.Katanya Program Khidmat Masyarakat Vaksinasi COVID-19 hari ini memberi fokus kepada golongan muda berusia 18 tahun hingga warga emas berusia lebih 100 tahun.

“Kita ambil keputusan program vaksinasi ini perlu dibawa keluar dari PPV setelah mengambil kira kesukaran pengangkutan dan penduduk bukan dari kalangan orang berada untuk ke bandar.

”Oleh itu kami mengambil inisiatif membawa petugas PKD Kuala Krai bersama vaksin untuk membolehkan suntikan diberikan kepada penduduk di perkarangan Masjid Kampung Bahagia bermula jam 9 pagi hingga 1 tengah hari tadi,” katanya ketika ditemui pada Program Outreach Vaksinasi COVID-19, di sini hari ini.

Program Khidmat Masyarakat Vaksinasi COVID-19 hari ini merupakan kerjasama PKD Kuala Krai bersama Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Guchil, Hospital Sultan Ismail Petra Kuala Krai, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).

Dr Hazura berkata selain penduduk daripada Kampung Bahagia dan Kampung Mambong, program berkenaan turut melibatkan penduduk dari 10 kampung berhampiran seperti Kampung Keluak; Kampung Rimau;  Kampung Berhala; Kampung Bantuan; Kampung Pasir Tinggi; Kampung Pichong; Kampung Sri Tanjong; Kampung Johal dan Kampung Raba dalam Mukim Mambong.

“Kira-kira 400 penerima telah diberi suntikan vaksin COVID-19 hari ini,” katanya.

Dr Hazura berkata selain program vaksinasi di perkarangan Masjid Kampung Bahagia, PKD Kuala Krai turut menyediakan perkhidmatan vaksin secara bergerak ke rumah penduduk yang mengalami masalah  kesihatan termasuk yang tua dan uzur, sakit kronik dan orang kurang upaya (OKU).

Sementara itu, Dr Hazura berkata sehingga semalam seramai 27,000 atau 31.8 peratus penduduk yang berumur 18 tahun ke atas telah mendaftar sebagai penerima vaksin di Daerah Kuala Krai.

“Seramai 12,500 penduduk di Daerah Kuala Krai sudah menerima suntikan vaksin bagi dos pertama setakat semalam,” katanya.

Tiada ulasan: