Selasa, 29 Jun 2021

Moratorium pinjaman bank bukan tanpa faedah - Zafrul

Moratorium pinjaman bank selama enam bulan yang diumumkan oleh kerajaan semalam bukan tanpa faedah, menurut Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz.

Bercakap pada sidang media hari ini, dia menekankan bahawa fokus moratorium adalah membantu rakyat yang perlu menangguhkan ansuran pinjaman mereka.

"Saya mengatakan bahawa moratorium ini sama seperti sebelumnya. Ia bukan tanpa faedah.

"Secara definisi, moratorium adalah penangguhan pembayaran pinjaman," katanya ketika menjawab pertanyaan dari media mengenai isu tersebut.

Semalam, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengumumkan pakej bantuan kewangan bernilai RM150 bilion yang disebut Pemulih (Pakej Kesejahteraan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi Negara).

Ini termasuk moratorium pinjaman bank enam bulan yang akan diberikan kepada semua peminjam, tanpa mengira tahap pendapatan mereka. Sebelum ini, moratorium hanya disediakan untuk komuniti B40.

Namun, beberapa pihak telah mengutarakan keprihatinan mereka terhadap syarat tambahan untuk moratorium tersebut dan mempersoalkan apakah peminjam akan dikenakan faedah untuk menangguhkan pembayaran pinjaman mereka.

Menurut Zafrul, terserah kepada peminjam dan bank masing-masing untuk membincangkan syarat tambahan.

Tambahnya, kerajaan telah mengusahakan moratorium seperti yang diinginkan rakyat.

Tiada ulasan: