Ahad, 21 Februari 2021

Kapal Myanmar tiba di Lumut, ambil 1,200 tahanan

Malaysia berkata kira-kira 1,200 rakyat Myanmar akan dihantar pulang.
(Gambar Bernama)

KUALA LUMPUR: Tiga kapal membawa bendera Myanmar dilaporkan tiba di Lumut untuk mengambil 1,200 rakyat negara itu yang dihantar pulang dari Malaysia.

Kedutaan AS di sini telah menyuaralam kebimbangan mengenai rancangan Malaysia itu, kerana dilaporkan peminta suaka turut termasuk dalam kumpulan itu.

Tentera Myanmar, yang merampas kuasa pada 1 Feb, menawarkan untuk menghantar kapal untuk mengambil kumpulan itu minggu lalu.

Ketiga-tiga kapal Myanmar itu berlabuh di pangkalan tentera laut Lumut hari ini, termasuk satu yang digambarkan sebagai kapal operasi ketenteraan, menurut laman web pengesanan kapal Marine Traffic, lapor agensi berita Reuters.

Reuters memetik dua sumber Malaysia yang tidak dikenali mengesahkan bahawa kapal-kapal itu dihantar untuk mengambil tahanan. Kapal itu dijadualkan berangkat ke Myanmar pada hari Selasa, kata Jabatan Imigresen.

Menurut kumpulan hak asasi manusia, hampir 100 pencari suaka dari komuniti Muslim dan Chin Myanmar adalah antara yang dihantar pulang. Kumpulan itu berkata, nyawa orang yang dihantar pulang akan terancam jika mereka dihantar pulang.

Dalam catatan Facebook hari ini, kedutaan Myanmar mengesahkan pihaknya akan membawa balik 1,200 tahanan, dengan berkata ia mengutamakan pemulangan rakyat yang terkandas disebabkan pandemik Covid-19, lapor Reuters.

Tiada ulasan: