Ahad, 21 Februari 2021

Kumpulan pemantau antirasuah persoal hubungan Umno, kerabat diraja dengan pemaju tapak sisa

Kumpulan pemantau antirasuah C4 mempertikaikan syarikat yang dipilih 
untuk membangunkan tapak sisa industri itu. (Gambar AFP)

PETALING JAYA: Sebuah kumpulan pemantau antirasuah menyatakan kebimbangan mengenai hubungan diraja dan politik di sebalik syarikat yang bertanggungjawab untuk membangunkan tapak sisa industri bernilai RM400 juta di Pahang.

Pusat Memerangi Rasuah & Kronisme (C4) mempersoalkan pilihan syarikat tersebut, Gading Senggara Sdn Bhd, sebagai kontraktor untuk Tapak Pelupusan Sisa Berjadual Industri Berbilang Kategori di tanah seluas 202.35 hektar di Bukit Ketam, Pahang.

C4 berkata laporan Malaysiakini telah menyenaraikan Pemangku Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah, dan Naib Ketua Umno Bentong Johari Harun, sebagai pemegang saham Gading Senggara.

Namun, mereka telah melepaskan saham di Gading Senggara pada 17 Feb, kata kumpulan itu, memetik rekod syarikat dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

“Hubungan yang jelas dengan pelaku politik dan kerabat diraja juga sangat membimbangkan,” kata C4 yang turut mempersoalkan pelantikan Gading Senggara, memandangkan sejarah kewangannya.

“Dalam laporan kewangan untuk tahun yang berakhir pada Jun 2018, yang diserahkan dua tahun lambat ke SSM pada bulan Mei 2020, (menunjukkan) ‘retained earning’ syarikat itu (pendapatan bersih selepas ditolak dividen kepada pemegang saham) tampaknya negatif, tidak ada pendapatan, dan mengalami kerugian selepas cukai.”

Walaupun disenaraikan sebagai syarikat konsesi yang dilantik oleh pemerintah untuk pembuangan sisa industri, Gading Senggara tidak tersenarai di antara kemudahan atau pengangkutan sisa berjadual Jabatan Alam Sekitar, kata C4.

“Mengapa syarikat yang mempunyai daya maju kewangan yang dipersoalkan dan maklumat awam yang terhad dipilih untuk projek berskala besar yang melibatkan sisa berbahaya?”

Lynas, yang beroperasi dalam kilang pemprosesan nadir bumi di Gebeng, Kuantan, mengumumkan pada akhir Januari bahawa kerajaan Pahang telah memberikan persetujuan untuk sebuah lokasi di Bukit Ketam bagi kemudahan pelupusan tetap untuk residu pembersihan air.

Tiada ulasan: