Jumaat, 19 Februari 2021

Tebing sungai runtuh, Tok Him sudah bersuara 5 tahun lalu – Suharto

Manzaidi Mohd Amin
84103555_113790116828731_4614836170780573696_o-e1611549688426
Ir. Suharto Mat Nasir

PASIR MAS – Kejadian tanah runtuh melibatkan sebuah rumah hari ini ada kaitan dengan sikap wakil rakyat yang tidak acuh dengan laporan yang dibuat mengenai kerosakan pada benteng Sungai Kelantan lima tahun lepas.

Ketua Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) Bahagian Pasir Mas, Ir Suharto Mat Nasir berkata, dia masih ingat Datuk Paduka Dr. Ibrahim Ali yang mewakili Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) ketika itu telah menyuarakan masalah berkenaan.

“Ketika itu, kita dapat tahu benteng di kawasan sekitar Dataran Air Muleh mengalami kerosakan dan dalam keadaan hampir tumbang.

“Dr. Ibrahim kemudian menyuarakan masalah itu kepada Ahli Parlimen Pasir Mas ketika itu Nik Abduh Nik Abdul Aziz dan kerajaan negeri, bahawa kawasan sekitar tebing sungai berkenaan tunggu masa runtuh jika tindakan tidak diambil segera.

“Bagaimanapun, suara kita tidak didengari dan kebimbangan kita menjadi kenyataan, apabila malam dan pagi tadi berlaku hakisan teruk menyebabkan rumah penduduk di Kampung Pohon Celagi runtuh dan musnah,” katanya kepada media hari ini.

Media hari ini melaporkan, kejadian tebing runtuh di Kampung Pohon Celagi di sini, semalam membimbangkan kira-kira 100 keluarga yang tinggal berhampiran Sungai Kelantan apabila sebuah dari kediaman mereka musnah.

Tanda-tanda hakisan dikesan sebulan lalu iaitu selepas berakhir musim tengkujuh menyaksikan wujud beberapa rekahan besar pada tebing dan jalan tar yang menjadi laluan utama ke kampung itu.

Menurut Ir. Suharto, kejadian hakisan dan tanah runtuh di kampung itu, yang terletak kira-kira 500 meter dari Dataran Air Muleh boleh dielakkan kalau benteng baharu dibina atau sekurang-sekurangnya membaiki yang sedia ada.

Tiada ulasan: