Ahad, 17 Januari 2021

Warga emas jual sayur dikompaun RM1,000

Oleh DIYANATUL ATIQAH ZAKARYA
WANITA warga emas menunjukkan menunjukkan notis kompaun 
yang diterimanya akibat tidak memakai pelitup muka di Pasar 
Bukit Cina, Melaka.

MELAKA: Selepas tiga hari memberi kelonggaran kepada masyarakat untuk memahami prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan, hari ini penguatkuasaan diperketatkan dengan seorang warga emas turut dikenakan kompaun RM1,000. 

Menurut wanita berusia 71 tahun itu, dia dikenakan kompaun atas kesalahan tidak memakai pelitup muka ketika menjual sayur di Pasar Bukit Cina, di sini. 

“Pada waktu itu saya sedang membantu adik menjual sayur dan sedar ada anggota polis di kawasan berhampiran mengambil gambar saya daripada jauh. 

“Ketika itu, saya memang mempunyai pelitup muka, namun, tidak memakainya dengan betul kerana tidak menutup hidung dengan penuh sebab berasa rimas, katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Tambahnya, dia betul-betul kesal dan tidak menyangka akan dikenakan kompaun sehingga RM1,000 oleh pihak berkuasa. 

Terdahulu, media melaporkan, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengingatkan kerajaan akan mengambil tindakan tegas terhadap individu yang gagal mematuhi SOP ditetapkan, termasuk kesalahan rentas negeri.

Ujarnya, kelonggaran selama tiga hari diberikan kerajaan kepada rakyat sejak Rabu lalu sudah mencukupi dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak akan berkompromi melibatkan kesalahan SOP. 

Orang ramai yang masih keliru dengan SOP boleh mengunjungi laman sesawang Majlis Keselamatan Negara atau hubungi hotline setiap agensi atau kementerian berkaitan. -UTUSAN ONLINE

Tiada ulasan: