Isnin, 11 Januari 2021

Audit 1MDB: Rakan kongsi Deloitte, 2 bekas juruaudit ke mahkamah

Seorang rakan kongsi dan dua bekas juruaudit Deloitte mengemukakan cabaran di mahkamah berhubung siasatan Institut Akauntan Malaysia (MIA) terhadap mereka berkaitan audit 1MDB bagi tahun kewangan 2013 dan 2014.

Rakan kongsi Deloitte PLT, Mark Evelyn Thomson dan dua bekas juruaudit firma audit antarabangsa, Tan Theng Hooi dan Cheong Thoong Farn, mengemukakan permohonan semakan kehakiman pada 4 Disember tahun lalu.

Ketiga-tiga mereka menamakan Jawatankuasa Penyiasatan (IC) MIA, Jawatankuasa Disiplinnya (DC) dan MIA sendiri sebagai responden.

Menurut kertas kausa yang dilihat oleh Malaysiakini, peguam mereka dari firma undang-undang Tetuan Weng & Co, mengemukakan tindakan undang-undang itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Ketiga-tiga pemohon berusaha membatalkan keputusan IC pada 7 September tahun lalu untuk merujuk aduan terhadap mereka kepada DC.

Aduan tersebut berkaitan dengan dakwaan kegagalan mereka memeriksa apakah akaun 1MDB yang diaudit untuk tahun 2013 dan 2014 memerlukan pindaan, berikutan dakwaan mereka mengetahui beberapa fakta yang didakwa berkaitan dengan dana kekayaan negara itu, setelah akaun tersebut diaudit.

Di antara fakta yang didakwa adalah kegagalan 1MDB membuat pembayaran pinjaman dan lanjutan tarikh akhir pinjaman; kegagalannya menebus pelaburan dalam baki unit SPC Fund yang didaftarkan di Kepulauan Cayman; dan pengguguran konklusif dana kekayaan berdaulat itu untuk penyenaraian umum Edra, di mana ia mempunyai aset kuasa.

Fakta lain yang didakwa adalah kenyataan oleh Abu Dhabi's International Petroleum Investment Co (IPIC) dan Aabar Investments PJS di Bursa Saham London bertarikh 11 April 2016, mengenai Aabar Investments PJS Limited bukan merupakan entiti dalam kumpulan korporat IPIC dan Aabar Investments.

Tiada ulasan: