Rabu, 26 Disember 2012

Semakan Gaji Guru 2013 Naik + Imbuhan Khas Untuk 30,000 Guru & Pensyarah di Sekolah, Kolej Matrikulasi & IPG?

Staff Berita Semasa 
 
Kenaikan Gaji Guru 2013 Semakan Gaji Guru 2013 Naik + Imbuhan Khas Untuk 30,000 Guru & Pensyarah di Sekolah, Kolej Matrikulasi & IPG?

Kalau sebelum ini kalangan guru naik gred tangga gaji. Sekarang ini ada usaha positif ke arah untuk semakan gaji pada tahun 2013 bersama-sama dengan imbuhan khas.

Sekarang ini, mana-mana guru yang ada Sarjana tidak menikmati kenaikan gaji. Mungkin itu sebabnya ada sesetengah guru dilihat sudah tidak mempunyai inisiatif sendiri & hilang motivasi untuk menimba seberapa banyak ilmu & menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. Mungkin?

Cadangan NUTP : Imbuhan Khas

  1. pemberian imbuhan khas dengan kenaikan dua tangga gaji guru untuk lulusan ijazah sarjana
  2. pemberian imbuhan khas dengan tiga tangga gaji guru bagi pemegang PhD

Respon Balas KPM : Kenaikan Gaji Guru + Imbuhan KHAS

Semakan Gaji Guru Online Semakan Gaji Guru 2013 Naik + Imbuhan Khas Untuk 30,000 Guru & Pensyarah di Sekolah, Kolej Matrikulasi & IPG?
Kuala Lumpur: Kementerian Pelajaran sedia mengkaji saranan memberi imbuhan khas termasuk kenaikan gaji kepada 30,000 guru dan pensyarah di sekolah, kolej matrikulasi dan institut pendidikan guru (IPG) yang mempunyai ijazah lanjutan.
Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata Kementerian Pelajaran Malaysia (MOE) akan terus berusaha memperbaiki laluan kerjaya guru supaya dilihat lebih menarik setimpal dengan bebanan tugas mereka. Katanya, kementeriannya juga tidak pernah mengabaikan dan sentiasa menitik berat kebajikan guru di atas sumbangan besar mereka sebagai warga pendidik.
Bagaimanapun katanya, sebarang kelulusan bergantung kepada persetujuan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Perbendaharaan kerana ia membabitkan kewangan kerajaan.
Kementerian sedia kaji saranan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan itu. NUTP boleh mengemukakan cadangan lebih konkrit untuk kajian, katanya. [Sumber : BERNAMA]
Kalau diikutkan cadangan seperti ini sudah lama sangat nak dikaji semula. Tetapi semacam ada sahaja halangannya untuk direalisasikan. Rasanya sudah menginjak tempoh 10 tahun lamanya. Nak buat kajian, nak tanya JPA. Semoga saranan kali ini mendapat respon balas yang cukup positif.

P/S : Bagaimana pula dengan nasib pensyarah kolej komuniti, politeknik dan universiti pula?

Tiada ulasan: