Jumaat, 14 Mei 2021

Wajarkah pejuang Palestin digelar sebagai militan?

Oleh Media Mulia

PETALING JAYA: Gerakan Boikot, Penjualan dan Sekatan produk Israel cawangan Malaysia (BDS Malaysia) mencadangkan agar RTM menggunakan istilah pejuang untuk gerakan Hamas dan bukannya militan atau pengganas.

“Penentangan bersenjata terhadap pencerobohan asing, bagaimanapun, diizinkan di bawah undang-undang antarabangsa,” kata Boycott dalam satu kenyataan.

Kumpulan itu mengatakan terdapat beberapa istilah yang digunakan oleh Zionis sebagai propaganda untuk memberikan imej yang buruk kepada pejuang Palestin.

“Media Malaysia harus berwaspada untuk tidak menjadi mangsa propaganda Zionis, agar tidak menjadi tali barut dalam penderitaan rakyat Palestin,” demikian menurut kenyataan tersebut.

Awal hari ini, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Saifuddin Abdullah memberitahu dua penyunting berita RTM dikenakan surat tunjuk sebab setelah segmen berita Mandarin penyiar nasional itu menyebut kumpulan Hamas sebagai “militan” ketika melaporkan pergolakan terbaru di Gaza.

Saifuddin telah meminta perkara itu disiasat segera termasuk memeriksa semula SOP bilik berita RTM agar kesalahan seperti itu tidak berulang.

“RTM mengetahui keadaan semasa dan tegas berada di belakang kedaulatan dan kebebasan Palestin, sesuai dengan pendirian rakyat Malaysia,” kata Saifuddin dalam satu kenyataan yang di Facebook.

Saifuddin juga memohon maaf terbuka mengenai perkara itu dibaca dua kali semasa buletin pukul 1 dan 7 semalam.

BDS Malaysia terus memuji tindakan segera yang diambil oleh Saifuddin.

“Menteri berhak mendapat pujian dan pujian dari semua orang yang ingin melihat pelaporan yang jujur dan tepat, terutama peristiwa yang sedang berlangsung di Palestin,” demikian kata BDS Malaysia. UTUSAN.

Tiada ulasan: