Rabu, 12 Januari 2022

Polis siasat sijil vaksin palsu terdapat di negeri lain: Acryl


Kegiatan penjualan sijil palsu vaksinasi Covid-19 berkemungkinan berlaku juga di negeri lain dan polis akan menyiasat berhubung perkara tersebut, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani.

Acryl tidak menolak wujud aktiviti dalam kalangan pengamal perubatan terlibat di negeri lain dan mengarahkan dua jabatan bawah Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk menyiasat dan membongkar sebarang kegiatan sedemikian.

Katanya, Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) serta Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) akan melakukan risikan bagi mengesan pihak tidak bertanggungjawab terbabit.

Beliau menegaskan, PDRM memandang serius kegiatan seumpama itu yang dilihat boleh menjejaskan keselamatan dan kesihatan rakyat di negara ini.

“Setakat ini, PDRM menerusi Polis Kontinjen Terengganu, telah menjalankan siasatan dan mengenal pasti serta menahan seorang individu di Marang, berkaitan kes penawaran sijil vaksinasi yang palsu.

“Kita belum pasti sama ada perkara sedemikian turut berlaku di negeri lain, namun siasatan dan risikan sedang dijalankan,” katanya hari ini.

Beliau terdahulu menghadiri Program Pendidikan dan Kemahiran Awal Murid Autisme di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur.

Mengulas lanjut, Acryl Sani berkata, isu berkenaan wajar dipandang serius dan harus ditangani secara menyeluruh kerana ia menghalang usaha kerajaan untuk mengawal penularan COVID-19.

“Kita tidak mahu melihat langkah kerajaan untuk membendung wabak ini terhalang dengan tindakan segelintir pihak tidak bertanggungjawab,” katanya.

Semalam, Pengarah JSJK Bukit Aman, Datuk Kamarudin Md Din, dalam satu kenyataan memaklumkan setakat ini, hanya satu kes disyaki penjualan sijil palsu vaksinasi Covid-19 dikesan.

Suspek merupakan seorang pengamal perubatan berusia 51 tahun yang ditahan di Marang, Terengganu, kerana disyaki menjalankan kegiatan penjualan sijil vaksinasi tanpa memberi suntikan imunisasi berkenaan.

Tiada ulasan: