Ahad, 30 Januari 2022

KKM dakwa video lama ditularkan, Khairy sudah ambil dos penggalak


Pemberian dos penggalak Covid-19 dilaksanakan berdasarkan perkembangan semasa pemantauan keberkesanan vaksin serta cabaran yang dihadapi dengan kemunculan varian-varian baharu virus itu.

Kementerian Kesihatan (KKM) berkata Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan bagi dos pertama dan kedua masih giat dilaksanakan pada 20 Sept 2021 dengan kadar vaksinasi lengkap bagi penduduk dewasa ketika itu adalah 79.6 peratus, masih belum mencapai sasaran 90 peratus, menurut laporan Bernama.

Menurut KKM pada masa itu pergerakan rentas negeri masih belum dibenarkan manakala aktiviti keluar masuk negara juga dikawal ketat, selain pemberian dos penggalak secara menyeluruh belum lagi bermula pada September 2021.

“Pemberian (dos penggalak) dilaksanakan secara berperingkat dengan memberikan keutamaan pada ketika itu kepada golongan rentan terdiri daripada warga emas, mereka yang ada komorbiditi dan golongan yang terdedah kepada risiko jangkitan.

Hanya setelah majoriti golongan tersebut telah menerima booster (dos penggalak), barulah vaksinasi booster dibuka kepada populasi awam yang layak,” menurut kenyataan yang dimuat naik di laman Facebook KKM, malam ini.

Kenyataan yang dikeluarkan itu mengulas satu video sidang media Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin selepas beliau meninjau perkhidmatan saringan Covid-19 di KLIA pada 20 Sept 2021 berhubung dos ketiga vaksin Covid-19 yang tular di media sosial.

Khairy dalam sidang media tersebut berkata dos penggalak ketika itu perlu diberi kepada mereka yang berusia 60 tahun ke atas, mempunyai komorbiditi atau “immunocompromised”, manakala tidak digalakkan kepada individu yang sihat.

Kementerian itu turut memaklumkan banyak negara yang menawarkan dos penggalak kepada populasi dewasa mereka seperti United Kingdom, Amerika Syarikat, Thailand, Indonesia, dan Singapura.

Tiada ulasan: