Sabtu, 15 Januari 2022

Kura-kura tertua di dunia berusia 190 tahun

 Oleh KOSMO!

Jonathan masih aktif walaupun telah hilang daya penglihatan dan bau. - Guinness World Records

LONDON – Seekor kura-kura dari St. Helena, sebuah wilayah seberang laut British di Lautan Atlantik, dinamakan sebagai kura-kura paling tua di dunia oleh Guinness World Records kerana dipercayai berusia 190 tahun, lapor agensi berita United Press International kelmarin.

Kura-kura bernama Jonathan itu menerima pengiktirafan kedua tersebut selepas pernah dinamakan sebagai haiwan darat tertua di dunia oleh Guinness World Records sebelum ini.

Ia menjadi matang sepenuhnya, iaitu sekurang-kurangnya 50 tahun ketika tiba di St. Helena pada 1882.

Menurut kerajaan St. Helena, Jonathan adalah seekor kura-kura yang buta dan telah kehilangan deria bau, namun ia berupaya untuk makan dengan baik apabila disuap oleh pasukan veterinar menggunakan tangan.

“Jonathan masih aktif dan sering menghabiskan masa bersama beberapa ekor kura-kura gergasi yang lain seperti David, Emma dan Fred.

“Meskipun telah mencapai usia hampir 200 tahun, ia masih mempunyai keinginan seksual yang normal kerana sering mengawan bersama Emma dan Fred,” kata seorang doktor haiwan, Joe Hollins.

Rekod sebelum ini dipegang oleh seekor kura-kura bernama Tu’i Malila, yang mati pada usia kira-kira 188 tahun pada tahun 1965. – AGENSI

Tiada ulasan: