Sabtu, 15 Mei 2021

Gergasi media sosial dunia sengaja padam kandungan berkait Palestin

Athirah Huda Zalhe

Guna alasan kononnya mempunyai bahan, kandungan berbahaya

BANGI – Platform media sosial gergasi antarabangsa – Facebook, Twitter dan Instagram – dipercayai adalah antara pihak yang berada di belakang dasar untuk memadam semua perkongsian dan maklumat berkaitan penderitaan serta keganasan yang berlaku ke atas Semenanjung Gaza. 

Semua syarikat gergasi itu mendakwa bahawa perkongsian membabitkan isu Palestin  sebagai ‘bahan dan kandungan berbahaya’ yang dijadikan alasan untuk melaksanakan dasar berkenaan. 

Ini termasuk kandungan yang mempunyai kata-kata seperti Al-Aqsa, perjuangan atau pengkebumian mangsa yang syahid.  

Bukan setakat itu, semua platform media sosial terbabit turut memadam sebahagian besar penerbitan mengenai Palestin dan menutup akaun aktivis serta penyokong Palestin. 

Bagaimanapun, berbeza keadaan bagi media sosial Israel, rata-rata kandungan bersifat retorik hasutan, kebencian dan perkauman terhadap rakyat Palestin tidak disekat dan dipadamkan tanpa tapisan. 

“Pagi ini saya tergesa-gesa bertemu dengan pengarah dasar awam untuk Facebook yang berpusat di London, Ebele Okobi dan mengemukakan aduan rasmi yang sangat jelas dan memberi amaran bahawa sifat prejudis itu perlu segera dibaiki.

“Berdepan ujian memutarbelitkan dan mendiamkan diri tidak kurang penting ya untuk perjuangan di lapangan, dan saya mengajak golongan muda di mana sahaja untuk bertempur dengan yakin dan tekad terhadap perubahan serta kemenangan,” kata penulis yang tidak mendedahkan namanya.

Tiada ulasan: