HARGA barangan bagi produk segar, seperti ikan kembung, tomato, lobak
merah dan ayam, melonjak di kebanyakan pasar basah di empat kawasan di
negara ini ketika musim hujan memuncak.
Bagaimanapun, harga barangan makanan ini di pasar raya di Lembah Klang, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak kekal stabil dan sesetengahnya turun, menurut tinjauan.
Bagaimanapun, fakta ini tidak menyenangkan hati para pembeli, yang mengatakan mereka masih terpaksa berjimat cermat bagi menanggung keperluan keluarga.
Trend ditunjukkan harga seolah-olah berlawanan dengan ramalan oleh beberapa kumpulan pengguna yang harga makanan segar akan meningkat semasa musim tengkujuh.
The Malaysian Insight melihat harga ikan kembung, ayam, kubis, lobak merah, tomato dan bayam di empat pasaran basah antara 4 dan 5 Januari.
Harga ini dibandingkan dengan senarai harga Jabatan Perangkaan pada September 2017, sebelum bermulanya musim tengkujuh.
Kaji selidik itu dijalankan di empat pasar basah di Pulau Pinang, Lembah Klang, Kuching dan Kota Kinabalu.
Sebanyak 11 pasar raya besar di kawasan itu, empat di Lembah Klang, tiga di Kuching dan Pulau Pinang, satu di Kota Kinabalu turut dimasukkan.
Barang makanan segar paling mahal adalah ikan kembung atau makarel India. Harga yang tinggi mencerminkan trend seluruh negara yang bermula beberapa tahun lalu seiring dengan harga bahan api yang berubah-ubah dan permulaan cukai barang dan perkhidmatan (GST).
Harga ikan, yang pernah dianggap sebagai makanan bagi keluarga berpendapatan rendah, meningkat di pasaran basah di Sabah, Lembah Klang dan Pulau Pinang.
Di pasar basah Penampang di Sabah, ikan kembung dijual pada harga RM15 sekilogram. Di Seksyen 6, pasaran basah Shah Alam, ia berharga antara RM18 hingga RM19 bergantung kepada saiznya.
Beberapa peniaga ikan di pasar Bayan Baru di Pulau Pinang tidak menjual ikan itu tetapi berkata ia berharga antara RM18 hingga RM20 sekilogram.
Harga purata jabatan bagi ikan kembung adalah RM14.07 sekilogram pada September.
Hanya pasar basah Kota Sentosa di Kuching menjualnya pada harga RM14 sekilogram.
Pasar raya tidak lebih baik, di mana ikan berharga antara RM14.99 sekilogram (Giant Kelana Jaya, Selangor) dan RM18.99 (Giant Tabua Jaya, Kuching).
Harga terendah ialah di Econsave Butterworth, Pulau Pinang, pada harga RM10.99 sekilogram, lebih rendah daripada harga pada September.
Penduduk di Klang, Aini Syukri berkata keluarganya jarang membeli ikan lagi.
"Kami tidak lagi membeli ikan kembung, terlalu mahal. Sama seperti makanan laut seperti udang dan sotong," kata kerani berusia 27 tahun itu.
"Saya pernah membelanjakan sekitar RM280 untuk membeli barang runcit tetapi perbelanjaan saya kini terhad kepada RM300. Kami tidak boleh berbelanja lebih daripada itu."
Daniel Jack, dari Kinarut, Papar, mengelak membeli ikan untuk keluarganya pada musim hujan kerana harga biasanya tinggi.
"Harga ayam dan sayur-sayuran lain adalah sama," kata bapa kepada dua anak lelaki berusia 40 tahun itu.
Harga ayam kekal di bawah purata September sebanyak RM8.60 sekilogram di hampir semua pasar raya dan pasar basah Shah Alam yang ditinjau.
Harga di pasar basah lebih tinggi. Di pasar basah Bayan Baru di Pulau Pinang, ia berharga RM9.50 sekilogram, Kota Sentosa, Kuching (RM8.80 sekilogram) manakala di Kota Kinabalu setinggi RM9.98 sekilogram.
Kuasa beli menyusut
Harga bagi sayur-sayuran dalam tinjauan juga kebanyakannya lebih tinggi di semua pasar basah berbanding dengan harga purata jabatan pada September.
Bagaimanapun, ia juga berbeza di pasar raya besar yang menjual kubis, tomato, lobak merah dan bayam pada harga lebih rendah berbanding sebelum musim hujan bermula.
Namun rakyat Malaysia terus mengadu mengenai kuasa membeli mereka yang semakin menyusut setelah inflasi antara 3.8% hingga 4% pada 2017.
Suri rumah dari Bayan Baru, Sapiah Abu Bakar berkata bil barangan runcit keluarganya naik kerana harga makanan yang lebih tinggi.
"Saya beli mengikut keperluan. Jika harga terlalu mahal, saya tidak akan beli banyak. Jika harga turun, saya beli sedikit lagi," kata wanita berusia 64 tahun itu ketika ditemui di pasar basah Bayan Baru.
Beberapa keluarga seperti Jaganathan di Kelana Jaya, terpaksa menerima harga lebih tinggi kerana bilangan keluarga yang ramai.
"Saya mempunyai keluarga besar yang tinggal dalam satu rumah. Kami mempunyai kira-kira 15 orang. Setiap bulan, RM100 untuk sarapan sahaja. Sekarang saya menghabiskan sekitar RM1,200 sebulan untuk barangan runcit. Saya cuba menyesuaikan dan mengurangkan pembelian barangan mahal," kata ahli perniagaan berusia 53 tahun tersebut.
Pekerja kilang, Pak Anjang Rasihun berdoa harga akan turun lebih rendah dengan kedatangan tahun baru.
"Saya biasanya membelanjakan antara RM70 dan RM80 setiap minggu untuk barangan basah. Tetapi sekarang, ia naik antara RM100 hingga RM120," kata bapa berusia 52 tahun yang mempunyai enam anak di Taman Kandis Permai.
"Saya benar-benar risau jika harga naik lagi tahun ini. Satu-satunya perkara yang boleh saya lakukan ialah bekerja lebih keras dan mencari kerja tambahan. Saya perlu mencari sumber pendapatan lain, untuk mengatasinya."
Bagaimanapun, harga barangan makanan ini di pasar raya di Lembah Klang, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak kekal stabil dan sesetengahnya turun, menurut tinjauan.
Bagaimanapun, fakta ini tidak menyenangkan hati para pembeli, yang mengatakan mereka masih terpaksa berjimat cermat bagi menanggung keperluan keluarga.
Trend ditunjukkan harga seolah-olah berlawanan dengan ramalan oleh beberapa kumpulan pengguna yang harga makanan segar akan meningkat semasa musim tengkujuh.
The Malaysian Insight melihat harga ikan kembung, ayam, kubis, lobak merah, tomato dan bayam di empat pasaran basah antara 4 dan 5 Januari.
Harga ini dibandingkan dengan senarai harga Jabatan Perangkaan pada September 2017, sebelum bermulanya musim tengkujuh.
Kaji selidik itu dijalankan di empat pasar basah di Pulau Pinang, Lembah Klang, Kuching dan Kota Kinabalu.
Sebanyak 11 pasar raya besar di kawasan itu, empat di Lembah Klang, tiga di Kuching dan Pulau Pinang, satu di Kota Kinabalu turut dimasukkan.
Barang makanan segar paling mahal adalah ikan kembung atau makarel India. Harga yang tinggi mencerminkan trend seluruh negara yang bermula beberapa tahun lalu seiring dengan harga bahan api yang berubah-ubah dan permulaan cukai barang dan perkhidmatan (GST).
Harga ikan, yang pernah dianggap sebagai makanan bagi keluarga berpendapatan rendah, meningkat di pasaran basah di Sabah, Lembah Klang dan Pulau Pinang.
Di pasar basah Penampang di Sabah, ikan kembung dijual pada harga RM15 sekilogram. Di Seksyen 6, pasaran basah Shah Alam, ia berharga antara RM18 hingga RM19 bergantung kepada saiznya.
Beberapa peniaga ikan di pasar Bayan Baru di Pulau Pinang tidak menjual ikan itu tetapi berkata ia berharga antara RM18 hingga RM20 sekilogram.
Harga purata jabatan bagi ikan kembung adalah RM14.07 sekilogram pada September.
Hanya pasar basah Kota Sentosa di Kuching menjualnya pada harga RM14 sekilogram.
Pasar raya tidak lebih baik, di mana ikan berharga antara RM14.99 sekilogram (Giant Kelana Jaya, Selangor) dan RM18.99 (Giant Tabua Jaya, Kuching).
Harga terendah ialah di Econsave Butterworth, Pulau Pinang, pada harga RM10.99 sekilogram, lebih rendah daripada harga pada September.
Penduduk di Klang, Aini Syukri berkata keluarganya jarang membeli ikan lagi.
"Kami tidak lagi membeli ikan kembung, terlalu mahal. Sama seperti makanan laut seperti udang dan sotong," kata kerani berusia 27 tahun itu.
"Saya pernah membelanjakan sekitar RM280 untuk membeli barang runcit tetapi perbelanjaan saya kini terhad kepada RM300. Kami tidak boleh berbelanja lebih daripada itu."
Daniel Jack, dari Kinarut, Papar, mengelak membeli ikan untuk keluarganya pada musim hujan kerana harga biasanya tinggi.
"Harga ayam dan sayur-sayuran lain adalah sama," kata bapa kepada dua anak lelaki berusia 40 tahun itu.
Harga ayam kekal di bawah purata September sebanyak RM8.60 sekilogram di hampir semua pasar raya dan pasar basah Shah Alam yang ditinjau.
Harga di pasar basah lebih tinggi. Di pasar basah Bayan Baru di Pulau Pinang, ia berharga RM9.50 sekilogram, Kota Sentosa, Kuching (RM8.80 sekilogram) manakala di Kota Kinabalu setinggi RM9.98 sekilogram.
Kuasa beli menyusut
Harga bagi sayur-sayuran dalam tinjauan juga kebanyakannya lebih tinggi di semua pasar basah berbanding dengan harga purata jabatan pada September.
Bagaimanapun, ia juga berbeza di pasar raya besar yang menjual kubis, tomato, lobak merah dan bayam pada harga lebih rendah berbanding sebelum musim hujan bermula.
Namun rakyat Malaysia terus mengadu mengenai kuasa membeli mereka yang semakin menyusut setelah inflasi antara 3.8% hingga 4% pada 2017.
Suri rumah dari Bayan Baru, Sapiah Abu Bakar berkata bil barangan runcit keluarganya naik kerana harga makanan yang lebih tinggi.
"Saya beli mengikut keperluan. Jika harga terlalu mahal, saya tidak akan beli banyak. Jika harga turun, saya beli sedikit lagi," kata wanita berusia 64 tahun itu ketika ditemui di pasar basah Bayan Baru.
Beberapa keluarga seperti Jaganathan di Kelana Jaya, terpaksa menerima harga lebih tinggi kerana bilangan keluarga yang ramai.
"Saya mempunyai keluarga besar yang tinggal dalam satu rumah. Kami mempunyai kira-kira 15 orang. Setiap bulan, RM100 untuk sarapan sahaja. Sekarang saya menghabiskan sekitar RM1,200 sebulan untuk barangan runcit. Saya cuba menyesuaikan dan mengurangkan pembelian barangan mahal," kata ahli perniagaan berusia 53 tahun tersebut.
Pekerja kilang, Pak Anjang Rasihun berdoa harga akan turun lebih rendah dengan kedatangan tahun baru.
"Saya biasanya membelanjakan antara RM70 dan RM80 setiap minggu untuk barangan basah. Tetapi sekarang, ia naik antara RM100 hingga RM120," kata bapa berusia 52 tahun yang mempunyai enam anak di Taman Kandis Permai.
"Saya benar-benar risau jika harga naik lagi tahun ini. Satu-satunya perkara yang boleh saya lakukan ialah bekerja lebih keras dan mencari kerja tambahan. Saya perlu mencari sumber pendapatan lain, untuk mengatasinya."

Tiada ulasan:
Catat Ulasan